Toamna ne-a adunat la școală

2 09 2022 ES 1

Vara a rămas departe / Pe poteci, și pe câmpii,/ Iar noi revenim la carte,/ Azi e prima zi…

Odată cu sosirea toamnei calendaristice a început un nou an de învăţământ în Ucraina.  Ziua de 1 septembrie este deosebită. Copiii revin odihniți, așteaptă să se întâlnească unii cu alții, vin cu buchete de flori, cu bucurie, cu speranță că vor avea totuși posibilitate să învețe, să fie pace, să aibă parte de copilărie fericită.

La liceul din Cupca noul an învăţământ a fost binecuvântat de  preotul Bisericii din sat cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Vasile Cuciurean, ajutat de dascălul Vasile Dușceac. Directoarea Liceului, doamna Maria Lazurca, a rostit un cuvânt de felicitare, apoi a  înmânat o serie de diplome celor mai buni elevi pentru rezultate deosebite la învățătură, dar și pentru participare online la diferite acţiuni extrașcolare. Pentru prima dată au fost oferite diplome cu mențiune din partea direcției Liceului elevilor care s-au evidențiat în mod deosebit, obținând cele mai bune rezultate la învățătură la categoriile diferite de vârstă. Adevărata surpriză a sărbătorii de 1 septembrie este întotdeauna apariția unei noi clase. Însoțiți de părinți, cu emoții, şi buchete de flori au pășit pragul școlii micuții clasei întâi. Sub conducerea învățătoarei Mariana Opaeț ei au recitat primele poezii și au cântat primele cântece deja ca elevi. Absolvenții clasei a 11-ea le-au înmânat abecedarele, i-au  condus de mânuță în clasa lor. Acești micuți vor studia după un nou program. Clasa lor este o adevărată împărăție de basm, dotată cu multe lucruri frumoase.

Prima lecție din acest an de învățământ a debutat cu succes. Iar tematica acestor lecții în perioada respectivă este legată de situația creată, de dorința de pace, libertate, liniște, viitor. În majoritatea claselor la această lecție au asistat și părinții. Înainte vor fi zeci și sute de lecții, mai ușoare, mai grele, recreații, lucrări, teste, retrăiri, griji, bucurii… așa e viața de elev. Părinții și dascălii le vom fi alături. După prima lecție am organizat flashmob-ul „Ucraina e țara noastră!”

Sperăm că vom avea parte de un an bun. Ne vom bucura de susținere și încredere din partea părinților, dar și a celor demnitari de care depinde soarta școlii. Întru-n ceas bun!

2 09 2022 ES 2

2 09 2022 ES 3

2 09 2022 ES 4

Eleonora SCHIPOR,

profesoară superioară la liceul din Cupca   

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий