La 18 septembrie, stil nou, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Eumenie, episcopul Gortinei, sfântul cunoscut și ca vindecătorul bolnavilor, cel care și-a împărțit averea săracilor, apoi s-a călugărit. „Averea, dezbrăcând-o de pe sine ca pe o haină, pe cei săraci, pe cei goi și pe cei lipsiți i-a îmbrăcat, apoi el însuși, dezbrăcându-se de toată dulceața pământească, a trecut prin strâmtoarea sărăciei și a intrat prin poarta cea îngustă care duce la cereasca bogăție”.
Creştinii ortodocşi care se conduc după calendarul pe stil vechi, inclusiv din Ucraina, îi cinstesc în această zi pe Sfântul Proroc Zaharia şi pe soţia sa Elisabeta, care au fost părinţii Sfântului Ioan Botezătorul. Zaharia a fost preot pe vremea, când domnea împăratul Cezar August, la Templul din Ierusalim. Conform Scripturii, îngerul Gavriil i s-a arătat în altar și i-a adus vestea că soția sa, Elisabeta, urmează să aibă un fiu, ca răspuns al rugăciunilor sale. Cu toate acestea, Sfântul Proroc Zaharia nu a crezut spuselor îngerului, deoarece cei doi erau înaintați în vârstă și nu mai sperau la o așa minune. Din această cauză, Sfântul Proroc Zaharia rămâne mut până în momentul în care îi va scrie, după naștere, numele fiului său pe o tăbliță.
Semnele vremii, după tradiţia populară, spun că se aşteaptă o iarnă moale şi cu puţină zăpadă, dacă ceapa are coajă subţire. Roada bogată de scoruş prevesteşte o toamnă ploioasă, cu furtuni. Dacă pe tufele de scoruş frunzele au îngălbenit, perioada caldă va fi scurtă, iar iarna va fi timpurie.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com