Ambasada Ucrainei în România a reacționat la declaraţiile făcute de fostul politician român, Andrei Marga

19 09 2022 F 2

Fost ministru al Afacerilor Externe și fost ministru al Educației al României, politicianul pro-rus, în vârstă de 76 de ani, Andrei Marga, a declarat că Ucraina se află la „granițe nefireşti” și ar trebui să cedeze teritoriu Rusiei, Ungariei, Poloniei și României. După cum a comunicat Ukrinform cu referire la Adevarul.ro, el a vorbit despre aceasta la o conferință consacrată lansării cărții sale. Întrebat fiind cum afectează războiul din Ucraina soarta democrației în Europa, Marga a spus: „Războaiele sunt întotdeauna folosite de regimuri pentru a face ceea ce doresc”. „Ucraina se află la granițe nefireşti. Ar trebui să cedeze Transcarpatia Ungariei, Galiția Poloniei, Bucovina României, iar Donbasul și Crimeea Rusiei. Acestea sunt teritoriile altor țări”, a spus politicianul marginal, folosind narațiunile rusești vechi.

Ambasada Ucrainei în România a reacționat la declaraţiile  lui Marga și și-a exprimat regretul în legătură cu acest caz. „Regretăm că Andrei Marga, fostul ministru al unui stat european și democratic, face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special în ceea ce privește inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securității și stabilității pe continent”, a postat ambasada pe Twitter.

Potrivit diplomaților ucraineni, astfel de declarații sunt inacceptabile în nicio circumstanță. „Sunt o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina își apără eroic independența și securitatea întregii Europe”, a adăugat ambasada.

Publicaţia ucraineană „Evropeiska pravda” completează acest subiect cu următoarele date: „Abia după ce Andrei Marga s-a retras din politica activă,  s-a aflat că pe vremea României socialiste, din 1977, el a colaborat cu serviciul represiv al Securității și a raportat despre activități legate de cetăţenii străini la Universitatea din Cluj, unde a studiat și apoi a predat.  Soția lui Marga a fost și informatoare pentru Securitate pe vremea dictatorului Nicolae Ceaușescu. Marga a încercat să infirme această informație în instanță, dar a pierdut, deoarece organul de stat responsabil cu studierea arhivelor serviciului de securitate a confirmat oficial această informație”.

După cum ştie, România susţine oficial Ucraina în rezistența ei împotriva agresiunii ruse. Zilele trecute, Ucraina, Moldova și România au lansat un format trilateral de cooperare.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий