La 11 noiembrie Biserica Ortodoxa îl sărbătorește pe Sfântul Mina. El s-a născut în Nakiyos, în apropiere de Memphis, în prima jumătate a secolului al III-lea. Rămâne orfan pe când era copil. Este sfântul care îi ocrotește pe cei păgubiţi şi îi ajută pe cei nedreptățiți în procese sau pe cei ce au pierdut ceva ori au fost înşelaţi. Mina a crescut în credința creștină, având parte de o educație aleasă, părinții săi erau înstăriți, tatăl său, Eudoxius era de rang înalt în armata imperială romană. Mina a urmat cariera armelor, după exemplul tatălui său, astfel el a fost trimis să-și facă slujba în Asia Mică, în provincia Frigia. Orașul în care slujea era însă păgân și dat unei închinări de idoli, atunci Mina nu se putea împăca mai ales cu viața de acolo și cu camarazii săi care se închinau la idoli. În acea vreme, împăratul Dioclețian inițiase o reformă constituțională, sporind numărul conducătorilor imperiului și instituind tetrarhia ca sistem de guvernare al imperiului roman. Așa, prin cele 4 edicte (decrete) pe care le-a dat în anii 303-304, s-a pornit cea mai mare persecuție din istoria imperiului împotriva creştinilor. În acele timpuri, mulți creștini au preferat să primească mucenicia, decât să aducă jertfe idolilor. Atunci, Sfântul Mina a renunțat la poziția și rangul militar la care ajunsese și s-a retras în deșert unde a stat timp de cinci ani, cinstindu-L pe Dumnezeu.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 11 noiembrie este prăznuită Sfânta Preacuvioasa Mare Muceniţă Anastasia Romana. Ea a trăit în vremea împăraților păgâni Deciu (249-253) și Valerian (253-260). A rămas orfană de ambii părinți la vârstă de trei ani. A fost luată spre creștere de stareța unei mănăstiri de lângă Roma, care se numea Sofia. Sfânta Preacuvioasa Mare Muceniţă Anastasia Romana s-a făcut vestită printre creștini datorită frumuseții duhovnicești, iar printre păgâni, datorită frumuseții trupești. Guvernatorul păgân Probus, auzind de frumusețea ei, a trimis soldați la mănăstirea în care această viețuia, că să o aducă pe Anastasia înaintea lui. Adusă înaintea guvernatorului, ea și-a declarat credință în Hristos. Guvernatorul a încercat mai întâi să o ademenească pe Anastasia, căci dorea să o ia de soție, apoi a trecut la sinistre amenințări. Însă, mucenița a răspuns: „Gata sunt să mor pentru Dumnezeul meu nu doar o dată, ci și de sute de ori, de este cu putință”. Monahia Anastasia a fost supusă multor chinuri.
Sfânta Muceniţă Anastasia este considerată ocrotitoarea oilor şi ciobanilor. În această zi gospodinele coceau plăcinte cu carne, servindu-i pe ciobani.
Dacă norii plutesc jos, vremea se va răci. Promoroaca din această zi este semn că iarna va fi timpurie. Dacă de pe vişini nu s-au scuturat toate frunzele, iarna va fi târzie şi caldă.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com