Ziua de 1 decembrie este scrisă cu litere de aur în istoria Statului Român – ea este Ziua Națională a României, prilej de mare sărbătoare pentru românii din întreaga lume. În ajun, Consulatul General al României la Cernăuți a organizat o recepție cu această ocazie. Alături de diplomații români s-au aflat reprezentanții autorităților regionale și orășenești Cernăuți, activiști ai comunității românești din regiune, fețe bisericești. Recepția a avut loc la Palatul Național al Românilor din centrul orașului, reparat cu un an în urmă cu susținerea nemijlocită a instituției consulare românești de la Cernăuți. În luarea sa de cuvânt Consulul General, Irina Loredana Stănculescu, a menționat trei date importante: 160 de ani de diplomație română modernă, 130 de ani de la deschiderea instituției consulare regale a României la Cernăuți și 25 de ani de la deschiderea Consulatului General al României la Cernăuți. Doamna Consul General a subliniat că în aceste momente atât de complicate pentru Ucraina, cauzate de războiul nemotivat declanșat de Rusia, România se află alături de poporul ucrainean, susținându-l în lupta lui dreaptă. Viitorul Ucrainei e în Uniunea Europeană, din familia căreia face parte și România.
Din partea autorităților cernăuțene au transmis mesaje de felicitare pentru România primul adjunct al șefului Administrației Militare Regionale, Aliona Atamaniuk , vicepreședintele Consiliului Regional Cernăuți, Myhailo Pavliuk, și secretarul Consiliului Orășenesc, Serghii Dobjanski.
Ca de fiecare dată de Ziua Națională a României, mai multor activiști – din Cernăuți și România – li s-au înmânat Diplome de Excelență din Partea Consulatului General al României din Cernăuți pentru merite deosebite în consolidarea relațiilor bilaterale ucraineano-române.
În cadrul recepției au evoluat cei mai vestiți maeștri ai artei muzicale de etnie română din regiunea Cernăuți: Nicolae Hacman, artist al poporului din Ucraina, Carolina Jitaru și Dumitru Caulea, laureați ai ediției din anul curent al Festivalului internațional „Crizantema de aur” din România, Gheorghe Posteucă.
Foto Nicolae Hauca
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com