Zi scrisă cu litere de aur în istoria României moderne

1 12 2022 F 1

Ziua de 1 decembrie este scrisă cu litere de aur în istoria Statului Român – ea este Ziua Națională a României, prilej de mare sărbătoare pentru românii din întreaga lume. În ajun, Consulatul General al României la Cernăuți a organizat o recepție cu această ocazie. Alături de diplomații români s-au aflat reprezentanții autorităților regionale și orășenești Cernăuți, activiști ai comunității românești din regiune, fețe bisericești. Recepția a avut loc la Palatul Național al Românilor din centrul orașului, reparat cu un an în urmă cu susținerea nemijlocită a instituției consulare românești de la Cernăuți. În luarea sa de cuvânt Consulul General, Irina Loredana Stănculescu, a menționat trei date importante: 160 de ani de diplomație română modernă, 130 de ani de la deschiderea instituției consulare regale a României la Cernăuți și 25 de ani de la deschiderea Consulatului General al României la Cernăuți. Doamna Consul General a subliniat că în aceste momente atât de complicate pentru Ucraina, cauzate de războiul nemotivat declanșat de Rusia, România se află alături de poporul ucrainean, susținându-l în lupta lui dreaptă. Viitorul Ucrainei e în Uniunea Europeană, din familia căreia face parte și România.

1 12 2022 F 2

Din partea autorităților cernăuțene au transmis mesaje de felicitare pentru România primul adjunct al șefului Administrației Militare Regionale, Aliona Atamaniuk , vicepreședintele Consiliului Regional Cernăuți, Myhailo Pavliuk, și secretarul Consiliului Orășenesc, Serghii Dobjanski.

1 12 2022 F 3

Ca de fiecare dată de Ziua Națională a României, mai multor activiști – din Cernăuți și România – li s-au înmânat Diplome de Excelență din Partea Consulatului General al României din Cernăuți pentru merite deosebite în consolidarea relațiilor bilaterale ucraineano-române.

1 12 2022 F 4

În cadrul recepției au evoluat cei mai vestiți maeștri ai artei muzicale de etnie română din regiunea Cernăuți: Nicolae Hacman, artist al poporului din Ucraina, Carolina Jitaru și Dumitru Caulea, laureați ai ediției din anul curent al Festivalului internațional „Crizantema de aur” din România, Gheorghe Posteucă.

1 12 2022 F 5

Foto Nicolae Hauca

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий