11 decembrie : sărbători şi semne ale timpului

11 12 2022 F 1

În ziua de 11 decembrie este cinstit Sfântul Daniil Stâlpnicul. El s-a născut în satul Vitaria din Mesopotamia, părinții săi fiind creștini. A fost singurul copil pe care Dumnezeu l-a trimis familiei, iar cei doi părinți l-au închinat, încă din perioada copilăriei, Lui.  Sfântul Daniil Stâlpnicul a ales viața monahală când avea 12 ani primind binecuvântarea Sfântului Simeon Stâlpnicul.

Sfântul Daniil a plecat din mănăstire și a mers într-un templu păgân părăsit situat la malul Mării Negre. După o perioadă de timp, a urcat pe un stâlp pe care a rămas până când a murit.  A îndurat arșița, frigul, dar și atacurile demonilor. În jurul stâlpului s-a strâns un număr mare de ucenici, pe care Sfântul i-a povățuit prin pilda vieții sale și prin cuvântul său.

Împăratul Leon cel Mare a mers la stâlpul Sfântului Daniil însoțit de oaspeți din străinătate precum principi și aristocrați, cărora le-a arătat stâlpul și le-a zis: „Iată cea mai scumpă comoară a împărăției mele!”.  Sfântul Daniil și-a simțit ziua morții. Când acesta s-a stins din viață, ucenicii săi au văzut sfinții îngeri, proroci, apostoli și mucenici deasupra stâlpului unde a viețuit Sfântul Daniil Stâlpnicul.

După calendarul creştin ortodox pe stil vechi, la 11 decembrie este prăznuit Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou, unul dintre apărătorii icoanelor, un mărturisitor pentru credința ortodoxă în timpul persecuțiilor iconoclaștilor împotriva ortodocșilor în secolul al VIII-lea. Din tânără vârstă se îndeletnicea cu cartea și se afla în toate zilele cu maică-sa la biserica lui Dumnezeu, dându-se pe sine la post și la viață aspră. Pentru aceasta a luat și cinul îngeresc, când a fost în vârsta de șaisprezece ani, și de atunci mai mult sporea la duhovniceștile nevoințe, biruind toate pornirile trupului.  După multe nevoințe, la vârsta de 42 de ani, Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou se retrage într-o chilie atât de mică, încât cei ce au văzut-o au spus că este mai degrabă un mormânt, iar nu locuință de odihnă.

În popor se spune că dacă în această zi vremea se încălzeşte brusc, în curând şi pe mult timp ea se va răci. Dacă în această zi vremea e rece şi uscată, vara va fi cu arşiţă şi secetoasă. Dacă în sobă jăraticul se stinge repede, e a vreme caldă.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий