O astfel de declarație a făcut șeful Băncii Naționale, Andrii Pyșnyi, cu referire la studiul BNU privind consecințele economice pentru Europa a unuia dintre cele mai mari valuri de migrație, care vor fi publicate în curând. „Migranții ucraineni susțin economia țărilor europene – această concluzie, care nu este evidentă pentru mulți, am făcut-o datorită cercetărilor specialiștilor subdiviziunii noastre analitice”, a comunicat șeful Băncii Naționale a Ucrainei pe pagina sa de Facebook. Potrivit lui, ca urmare a cheltuielilor și angajării cetățenilor ucraineni în străinătate, economia europeană primește un efect fiscal pozitiv și un impact pozitiv pe termen lung. El a clarificat că calculele specialiștilor BNU pe baza cercetărilor FMI și a diverselor sondaje indică faptul că, datorită contribuției migranților ucraineni, PIB-ul, de exemplu, în Estonia, Polonia și Republica Cehă în 2026 va fi cu 2,2-2,3 la sută mai mare decât în scenariul fără migrațiune. „De la începutul războiului la scară largă, ucrainenii din Polonia au plătit 10 miliarde de zloți (aproximativ 2,4 miliarde de dolari) în taxe, ceea ce depășește semnificativ valoarea ajutorului oferit”, a comentat Pyșnyi un alt citat din studiu.
Potrivit datelor ONU cu referire la guvernele naționale, numărul refugiaților din Ucraina înregistrați pentru protecție temporară sau în scheme naționale similare de protecție în Europa a ajuns la 4 milioane 751,07 mii la 22 noiembrie anul curent. Cel mai mare număr de refugiați cu statut de protecție temporară este în Polonia – 1 milion 507,89 mii. Urmează Germania și Cehia, unde numărul refugiaților din Ucraina, înregistrați pentru protecție temporară, a fost de 1 milion 21,67 mii, respectiv 462,41 mii, în Italia sunt 164,17 mii și Spania — 154,46 mii de migranți ucraineni.
La jumătatea anului 2020 diaspora ucraineană din lume era estimată la 6,1 milioane persoane, inclusiv 5 milioane persoane în Europa.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com