Două decenii de parteneriat şi prietenie

18 12 2022 L 1

În primele zile ale lui decembrie am primit o delegaţie de la Colegiul Naţional „Unirea” din Focşani, instituţie de învăţământ din România, cu care Liceul nostru întreţine strânse relaţii de prietenie şi parteneriat pe parcursul a două decenii. Din componenţa delegaţiei au făcut parte 15 cadre didactice şi câţiva elevi, majoritatea lor fiind pentru prima dată la Cernăuţi. Vara trecută un grup de profesori şi elevi de-ai noştri s-au aflat la Focşani. Asemenea schimburi prevede Acordul de parteneriat şi colaborare între aceste două instituţii de învăţământ din Ucraina şi România.

18 12 2022 L 4

Oaspeţii de la Focşani au avut o întâlnire la Primăria  oraşului Cernăuţi. Am fost primiţi de viceprimarul Iuri Lesiuk. Lui i s-a înmânat o scrisoare oficială pentru primarul Cernăuţiului, Roman Kliciuk, din partea Primăriei Focşani, semnată de primarul Cristi Valentin Misailă. Scrisoarea conţine propunerea înfrăţirii oraşelor Focşani şi Cernăuţi. Viceprimarul Iuri Lesiuk a asigurat partea română că propunerea va fi susţinută şi, în numele primarului Roman Kliciuk a mulţumit municipiului Focşani pentru ajutorul acordat în ceea ce priveşte cazarea refugiaţilor ucraineni. El a apreciat relaţiile dintre instituţiile de învăţământ din cele două ţări, care se conduc după principiile europene de dezvoltare.

18 2022 L 3

De asemenea, delegaţia pedagogilor din Focşani a fost primită la Consulatul General al României la Cernăuţi. Reprezentantul Instituţiei consulare, Laurenţiu Ciocan, le-a povestit despre evenimentul care urma să aibă loc – 130 de ani de la deschiderea Consulatului Regal al României la Cernăuţi în perioada austriacă şi 25 de ani de la începerea misiunii actualului Consulat. Diplomatul român consideră ca fiind important şi binevenit parteneriatul între instituţiile de învăţământ din România şi Ucraina.

Cea de a doua zi a vizitei a fost consacrată excursiilor. I-am însoţit pe oaspeţii de la Focşani la Universitatea din Cernăuţi, prin centrul istoric al oraşului, iar după masă ne-am deplasat la Mănăstirea din Bănceni, unde am asistat şi la vecernie.

În ziua următoare, duminica, înainte de plecare, partenerii noştri au făcut un popas la Storojineţ. Am fost prezenţi la Sfânta Liturghie la  Biserica Sfântul Gheorghe din Maidan, unde se află şi mormântul lui Iancu Flondor, personalitate marcantă a Bucovinei. Serviciul divin a fost oficiat de părintele Vasile Covalciuc, protopop de Storojineţ, un bun cunoscut al colegilor noştri din Focşani.

18 12 2022 L 2

Adrian Atarcicov, profesor la Colegiul Naţional „Unirea” din Focşani, consilier judeţean şi preşedinte al Asociaţiei „Uniriştii”, ne-a asigurat că relaţiile dintre instituţiile noastre de învăţământ vor fi continuate şi dezvoltate şi aşteaptă că primarul Cernăuţiului, Roman Kliciuk, căruia i-au adus invitaţie, va vizita oraşul Focşani în luna martie anul viitor pentru a semna acordul de înfrăţire a acestor două oraşe. Se prevede ca în timpul vacanţei un grup de copii de la Liceul nr.6 să se afle câteva zile la odihnă în România. În cadrul Acordului de colaborare pregătim şi alte acţiuni interesante pentru profesori şi elevi.

Voi menţiona că Liceul nr.6 are un acord de înfrăţire şi cu o altă instituţie de învăţământ din Focşani – cu Liceul de Artă „G. Tăttărescu”.

Ion IGNAT,

directorul Liceului nr.6 „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий