Eminescu ne adună şi pe timpuri vitrege…

16 01 2023 F 1

În calendarul spiritualităţii româneşti există două mari sărbători, legate de numele Poetului nostru naţional, Mihai Eminescu: 15 ianuarie – ziua lui de naştere, şi 15 iunie – ziua plecării lui în nemurire. Iar din 2011 încoace ziua de naştere a lui Mihai Eminescu este şi Ziua Culturii Naţionale Româneşti. Or, Luceafărul poeziei româneşti este şi steaua călăuzitoare pentru întreaga noastră cultură. Razele acestei stele se revarsă darnic peste întreaga suflare românească din lumea largă, dar mai ales în „dulcea Bucovină”.

În mod tradiţional, manifestările la Cernăuţi, în oraşul adolescenţei şi debutului literar al lui Mihai Eminescu, încep cu depunerea florilor la bustul poetului din curtea Casei lui Aron Pumnul. Aşa a fost şi la 15 ianuarie curent, când s-au împlinit 173 de ani de la naşterea Poetului nepereche al literaturii române. Deși e timp de război în Ucraina, cu restricții în privința desfășurării acțiunilor cu caracter de masă, la modesta, dar sincera omagiere a lui Mihai Eminescu, au venit mulți dintre participanții permanenți la aceste manifestări. Bunăoară, Ionică Semeniuc din Hrușăuți, care se apropie de vârsta de 90 de ani, a recunoscut că pentru el asemenea acțiuni constituie o mare sărbătoare, de la care nu poate să lipsească. Veteranul învățământului public din regiune, Octavian Voronca, și-a amintit despre izvorul din curtea  Casei lui Aron Pumnul. „Am luat apă din acest izvor, la fel au procedat și oaspeți din România”, a spus el. Este ceva simbolic, doar însăși opera eminesciană este un izvor viu și tămăduitor pentru sufletul românesc. Poate, odată cu repararea Casei lui Aron Pumnul, va fi curățit și acest izvor. Consulul General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, a anunțat  la bustul lui Mihai Eminescu despre viitoarea ședință a Comisiei româno-ucrainene mixte privind restaurarea Casei memoriale a lui Aron Pumnul, unde îndureratul gimnazist Mihai Eminovici a scris poezia sa „La mormântul lui Aron Pumnul”. După restaurare, aici va funcționa Muzeul „Mihai Eminescu” din Cernăuți.  Directoarea acestui muzeu, care deocamdată își păstrează exponatele în fondurile Muzeului Etnografic Regional, Elena Tărâțeanu, și directoarea Muzeului Etnografic Regional, Iryna Iavorska, și-au exprimat speranța în realizarea cu succes a acestui proiect.

În amiaza zilei de 15 ianuarie, la monumentul lui Mihai Eminescu din centrul Cernăuțiului au fost depuse flori de către reprezentanții autorităților regionale, Consulatului General al României la Cernăuți, societăților național-culturale românești din ținut, de către membrii delegațiilor din România. Ceremonia a fost însoțită de cântece pe versuri de Mihai Eminescu, interpretate de Corul „Dragoș Vodă”.

Specificul manifestărilor din anul curent a constat în lansarea cărții de publicistică „Veșnic adăpost al ființei noastre”, semnată de scriitoarea Maria Toacă, și în premiera filmului documentar „Eminescu și Cernăuții”, realizat de Mihai Grosu. Ele s-au desfășurat în incinta Liceului nr. 6 „Alexandru cel Bun”. Directorul acestei instituții de învățământ, Ion Ignat, a subliniat că pentru colectivul pedagogic de aici aceasta este o mare onoare. Prin asemenea acțiuni ne întoarcem din nou la Eminescu. Consulul general de carieră, Claudiu-Laurențiu Ciocan, a opinat: comunitatea românească din regiune are nevoie de această carte și de acest film. „Și cartea Mariei Toacă, și filmul lui Mihai Grosu, a continuat ideea Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, dau răspuns la întrebarea de ce avem nevoie mereu de Eminescu”.

15 01 2023 F 4

În acest context a vorbit și vicepreședintele Societății „Mihai Eminescu”, ziaristul și poetul Nicolae Șapcă: „Poporul român trăiește cu Eminescu. Eminescu este ființa noastră.  Noi existăm prin Eminescu, suntem uniți prin Eminescu. Generațiile noastre nu au uitat de Eminescu”. Vorbitorul și-a confirmat părerile, citind și un frumos sonet de-al său, consacrat Luceafărului poeziei românești. Autoarea, Maria Toacă, a ținut să precizeze că această carte a fost tipărită cu susținerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

16 01 2023 F 3

Înainte de vizionarea filmului „Eminescu și Cernăuții” a făcut o scurtă prezentare  Vasile Bâcu. Regizorul documentarului, Mihai Grosu, a relevat că filmul va fi demonstrat și în România. Înainte de dispariția de pe ecran a ultimelor cadre de film, întreaga sală s-a ridicat în picioare pentru a-i aplauda pe autorii filmului. Este un mare succes al lui Mihai Grosu și al echipei sale, care au redat foarte reușit paginile cernăuțene din biografia Poetului nostru național, folosind date semnificative și explicațiile specialiștilor, antrenând câțiva elevi de la Liceul nr. 6 și activiști ai vieții publice românești din ținutul nostru, care au participat la scenele jucate în documentar. Este un procedeu folosit în prezent în multe filme documentare.

16 01 2023 F 2

16 01 2023 F 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий