La 18 ianuarie, stil nou, Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe Sfinţii Atanasie şi Chiril. Sfinții Atanasie și Chiril au luptat împotriva marilor erezii, denumite arianism și nestorianism. Sfântul Atanasie a luat parte la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde a reușit să îl combată pe Arie (arianismul) care spunea că Fiul lui Dumnezeu este cea dintâi ființă creată. Sfântul Atanasie s-a născut în anul 295, în Alexandria. A devenit citeț în anul 312 și după diacon în 318, data după care el a ajuns secretarul patriarhului Alexandru. În 325 are un rol decisiv pentru combaterea și condamnarea arianismului. În anul 328 a devenit Episcop al Alexandriei și după 45 de ani de episcopat se stinge din viață pe 2 mai 373.
Sfântul Chiril al Alexandriei a fost cel care l-a combătut pe Nestorie în anul 431 la Sinodul al III-lea din Efes. Nestorie spunea că în Iisus sunt două persoane: persoana divină a Fiului lui Dumnezeu și persoana umană a lui Iisus Hristos de unde se înțelegea că Dumnezeu-Tatăl avea doi fii.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 18 ianuarie este Ajunul Bobotezei se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic. Postul din ziua de 18 ianuarie datează din perioada secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau prin post și rugăciune pentru primirea Sfântului Botez a două zi. Astăzi, creştinii postesc în această zi, pentru a putea gustă cu vrednicie din apă sfințită – Agheasmă Mare. Credincioşii gustă din Agheasmă Mare timp de 8 zile de la Bobotează, când se încheie praznicul cu slujbele și cântările Bobotezei, dar și în zile de post, la îndemnul duhovnicului. În perioada premergătoare marii sărbători a Botezului Domnului, preoții din parohii merg pe la casele credincioșilor pentru a le sfinți cu agheasmă mare, iar credincioșii sărută icoana Botezului Domnului. Acest tip de vizite din Ajunul Bobotezei, prin care preotul se întâlnește cu credincioșii din parohia sa, au un caracter atât pastoral cât și misionar și au intrat deja, de secole, în tradiția creștinilor ortodocși.
După calendarul popular, dacă în ziua de 18 ianuarie viscoleşte, e semn de recoltă bogată de hrişcă şi miere. Dacă noaptea cerul e senin, va fi recoltă bogată de mazăre. Dacă stelele lucesc pe cer, va fi recoltă bogată de cereale.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com