Istoricul zilei – 9 februarie: evenimente și personalități

9 02 2023 IST 4

La 9 februarie 1929 s-a încheiat, la Moscova, între URSS, România, Letonia și Estonia, un acord prin care statele semnatare se obligau să pună în aplicare Pactul Briand-Kellogg,   de renunțare la război ca instrument de politică națională, încă înainte de ratificarea lui de către toate statele. Peste 10 ani, URSS invada Finlanda, Estonia, Letonia, Polonia și Basarabia.

9 02 2023 IST 1

În ziua de 9 februarie 1942, la Kiev nemţii o arestează pe poeta ucraineană Olena Tiliga. Ea conducea atunci Uniunea scriitorilor ucraineni şi la adunarea Uniunii a fost arestată împreună cu soţul ei, Myhailo Teliga. La sfârşitul lunii februarie ei au fost împuşcaţi la Babin Iar.

9 02 2023 IST 2

La 9 februarie 1967, la Bucureşti a avut loc premiera filmului „Dacii” (regizor Sergiu Nicolescu, scenariu Titus Popovici). Filmul „Dacii” a avut un mare succes la publicul din România.  El a fost relansat la 2 februarie 2001. „Dacii” se află pe locul 4 în topul celor mai vizionate filme româneşti din toate timpurile.  Lansarea filmului în Franța a avut loc la 31 mai 1967, adaptarea în limba franceză fiind realizată de Jacques Rémy. Versiunea franceză întitulată „Les Guerriers”  conține un supliment de scene de luptă, care nu a fost încorporat în negativul versiunii române. Prin contractul de exploatare din 1965, partea franceză avea dreptul de exploatare a filmului în Franța, Italia, Belgia, Luxemburg și fostele colonii franceze din Africa și Asia.  Difuzarea mondială a filmului a fost preluată în aprilie 1968 de firma canadiană „Paris-Montreal Distribution”. Criticii de film au recunoscut în marea majoritate caracterul de superproducție al acestui film, fără precedent în istoria cinematografiei românești. Vorbind despre acest film, criticii Cornel Cristian și Bujor T. Râpeanu afirmau că el „constituie unul dintre episoadele izbutite ale epopeii cinematografice naționale prin câteva reușite portretizări, prin iscusința realizării scenelor de masă și buna valorificare plastică – în imagine – a peisajului românesc”. Sergiu Florin Nicolaescu (1930-2013) a fost cel mai prolific și mai vizionat regizor român din toate timpurile: 54 filme, plus 27 coproducții și peste 1 miliard de spectatori (majoritatea din China și Rusia, dar și 130 milioane de spectatori din România).  Sergiu Nicolaescu a debutat în filmele de lung metraj cu filmul „Dacii” (1967). A urmat megaproducția „Mihai Viteazul” (1971), precum și o serie de filme polițiste centrate în jurul personajului fictiv „Comisarul Moldovan”

La 9 februarie 1977 Postul de radio Europa Liberă a transmis scrisoarea deschisă prin care scriitorul Paul Goma se solidariză cu protestatarii anti-comunişti ai Chartei 77 din Cehoslovacia. A fost „actul de naştere” al dizidenţei româneşti. Paul Goma (1935-2020) a fost un scriitor român comunist apoi disident anticomunist. Pentru opoziția sa împotriva regimului comunist a fost arestat și maltratat dar, datorită popularizării internaționale a cazului său, a putut să părăsească România și s-a stabilit în Franţa, unde a fost unul dintre membrii marcanți ai exilului românesc. A refuzat în 1980 cetățenia franceză și a rămas multă vreme apatrid. După 1989 i s-au publicat și în România o parte din cărți.

9 02 2023 IST 5

La 9 februarie 1995 Alain Delon, actor, regizor și producător francez, primește „Ursul de aur” pentru întreaga sa carieră, la Festivalul de  film de la Berlin. Alain Fabien Maurice Marcel Delon (născut în 1935) este unul dintre cei mai cunoscuți actori din cinematografia franceză și sex simbol   al anilor ’60, ’70 și ’80. La Festivalul de Film de la Cannes 2019 a primit Palme d’Or de onoare.

9 02 2023 IST 6

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий