Fără alai, fără prea multă forfotă și fără prea multe file însemnate în calendar, dar avem o sărbătoare pe care întotdeauna o așteptăm, și o iubim nespus. Cea a primei zi de primăvară calendaristică, numită simplu și frumos Sărbătoarea Mărțișorului.
Nu prea avem parte acum de sărbători, nici la propriu, nici la figurat. Altădată se organiza la Cernăuți, tradiționalul festival al Primăverii „Mărțișor”. Dar valul acesta de nenorociri care s-a abătut peste noi, din cauza pandemiei ce a bântuit lumea, și mereu o tot amenință cu noi viruși, care din care mai strașnici, pe urmă războiul, care ne macină fizic și moral, ne-au făcut să nu mai putem veni la tradiționalele noastre sărbători și evenimente de suflet. Trăim cu speranța, că într-o zi se vor termina aceste greutăți, și iar vom reveni la normal, iar ne vom bucura de Ziua Limbii Române, de frumoasele și mereu așteptatele sărbători de iarnă, cu vechile și neuitatele obiceiuri ale festivalului Florile Dalbe, de zilele lui Eminescu, de festivalul Mărțișorului, ce era organizat chiar în prag de primăvară.
Bineînțeles, că pentru a ne face cât de puțin să ne simțim oameni, români, bucovineni, se organizează ba una ba alta, dar nu mai au farmecul și splendoarea de altă dată. Oamenii, sunt mereu triști, abătuți, îngrijorați, speriați, stresați. Dar, se va îndura bunul Dumnezeu și de noi, și pacea multașteptată va reveni pe mult pătimitul nostru pământ. Până atunci facem ceea ce ne stă în puteri, ca oricum să ne alinăm sufletele îndurerate și triste cu măcar puțină căldură și speranță.
Cum spuneam în prag de primăvară avem ziua sau sărbătoarea Mărțișorului. Este una dintre sărbătorile mele preferate. Nu în zadar am colecții de mărțișoare, adunate de-a lungul anilor, literatură, ilustrate, suvenire, flori artificiale, alte atribute ce reprezintă cele două culori ale primăverii: roșu și alb. Cu câțiva ani în urmă, pentru cea de a 20-cea ediție a tradiționalului festival Mărțișor ce era organizat la Cernăuți, sub egida Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, ajutată și sprijinită și de alte Societăți sau asociații, cu sprijinul Consulatului general al României la Cernăuți, am scos de sub tipar broșura „Ți-am adus un Mărțișor”. Am adunat pe paginile ei, toate poeziile ce le-am putut găsi la acea vreme despre Mărțișor. Le-am mai ilustrat pe ici-pe colo și cu desene ce reprezintă mărțișoarele noastre tradiționale.
În fiecare an la Liceul din Cupca organizăm cu elevii expoziții de mărțișoare. Copiii, cu ajutorul părinților, dar și al diriginților, și mai ales a învățătoarei de muncă, Vera Bicer, confecționează cele mai felurite mărțișoare, pregătesc aplicații, desene, gazete de perete, suveniruri, modele de mărțișoare. Și se primeşte o expoziție de toată frumusețea. Anul acesta am hotărât să împodobim în cele două culori simbolice și un mic copăcel. Este copăcelul Primăverii, al Mărțișorului, ce vestește sosirea primăverii și ne apropie de ziua multdorită a păcii… Vom agăța pe parcursul lunii Martie pe crenguțele lui, mărțișoare împletite, dar și fire de bumbac, mătase, în cele două culori, flori artificiale, cordeluțe, alb-roșii…
Expoziții de ilustrate, poezii, cărți, reviste, desene amenajăm pe coridorul școlii, dar și în incinta muzeului liceului nostru, prin clase și cabinete. Membrii cenaclului literar „Lămâița”, pregătesc și o serie de versuri.
Aș vrea să propun și cititorilor noștri două poezii dedicate Mărțișorului.
Eleonora SCHIPOR,
pedagog-organizator la Liceul din Cupca
Mărțișor
Când dau ghioceii în floare,
Se prind la piept mărțișoare,
Roșu-alb – două culori,
Două blânde sărbători.
Eu mi-am prins la piept cu dor
Roșu-alb un mărțișor,
Și cu el la inimioară
Simt c-adie a Primăvară.
Luna Martie de-acum
Iat-o pornită la drum,
Cu zâmbet și cu soare
Și roș-albe mărțișoare.
Eleonora Schipor
Mărțișoare
Fire albe, mărțișoare,
Fire albe la culoare,
Mărțișoare, mărțișoare,
Mărțișoare, surioare.
Mărțișoare, scumpe odoare,
Roșii-albe la culoare,
Mărțișoare, mărțișoare,
Primăvară, zâmbet, soare…
Victoria Todirescu,
elevă la Liceul din Cupca, membră a cenaclului literar „Lămâița”
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com