Nutriţie şi diete.  Unele motive pentru a consuma ovăz înainte de culcare

0 ovăzul

Datorită conținutului său de melatonină și vitamina B, ovăzul stimulează secreția de serotonină, ajutându-ne să ne bucurăm de un somn odihnitor, fără întreruperi.

S-a constatat că  ovăzul consumat înainte de culcare ajută să dormim mai bine.  Un somn odihnitor este sinonim cu o stare bună de sănătate și cu un nivel ridicat de energie.

De aceea, consumul unei porţii de terci de ovăz  înainte de culcare este o alegere excelentă. Un somn adânc și odihnitor depinde de mai mulți factori. Doi dintre ei sunt foarte clari: ora la care luăm cina și ce alimente servim la ultima masă a zilei.

Iată un lucru interesant de reținut: ficatul realizează procesul de detoxificare între orele 1.00 și 3.00 dimineața. Dacă mâncăm târziu sau servim o masă copioasă, această funcție nu mai este la fel de eficientă. Având în vedere aceste aspecte,  este recomandat să se ia cina între orele 19.00 și 21.00.

În ceea ce privește alimentele pe care trebuie să le consumăm seara, una dintre cele mai bune opțiuni este ovăzul, atât pentru sănătatea organismului, cât și pentru a ne bucura de un somn de calitate.

Fulgii și laptele de ovăz conțin nutrienți benefici care reglează glicemia, acest echilibru fiind foarte important în ultimele ore ale zilei.

În plus, pentru a avea o odihnă corespunzătoare, nu este bine să mâncăm carne roșie seara. De ce? Carnea roșie conține substanțe stimulante, cum ar fi hipoxantina. Prin urmare, este mai indicat să optăm pentru pește sau cereale integrale, precum ovăzul.

Ovăzul este bogat în melatonină și vitamina D. Este o sursă naturală de melatonină, un compus care reglează ciclul veghe/somn. Acest lucru nu înseamnă că ovăzul consumat înainte de culcare va acţiona ca un somnifer, ci va face în așa fel încât starea de somnolență să se accentueze îndată ce vine noaptea.

Ovăzul ajută la reglarea ciclului veghe/somn datorită conținutului de malatonină și vitamina D care contribuie și la combaterea altor probleme: migrene, oboseală cronică, pierderea densității osoase (osteoporoză).

 Ovăzul și complexul de vitamina B. Complexul de vitamina B joacă un rol important în întreg organismul, ajutând, printre altele, la buna funcționare a sistemului nervos.

Ovăzul este bogat în vitamina B6 sau piridoxină. Aceasta este necesară pentru transformarea energiei din alimente în glucoză și pentru metabolizarea grăsimilor și a proteinelor.

Vitamina B3 stimulează producția de triptofan, un aminoacid esențial care induce o stare de relaxare și de somnolență.

Dacă ai un deficit de vitamina B6 sau B3, vei resimți efectele, cele mai frecvente fiind oboseala fizică și insomnia.

Ovăzul înainte de culcare combate anxietatea şi stresul. Ovăzul conține avenină și trigonelină, două tipuri de prolamine (proteine vegetale). Acestea combat anxietatea, nervozitatea și agitația fizică și mentală.

Este important de menționat, totuși, faptul că proteinele vegetale din ovăz pot reprezenta un factor alergen pentru persoanele bolnave de celiachie, drept pentru care nu este recomandat acestora.

Printre principalele cauze ale insomniei sunt anxietatea cronică și stresul. Acestea stimulează glanda suprarenală și eliberarea anumitor hormoni care provoacă tensiune musculară, stres și oboseală.

Consumul regulat de ovăz ajută la echilibrarea multor hormoni asociați stresului. Această cereală reglează nivelul de cortizol și sprijină sistemul nervos datorită conținutului bogat de vitamina B.

În plus, ovăzul ajută la menținerea homeostaziei interne, este relaxant, îmbunătățește digestia și sprijină sănătatea ficatului. Toate aceste efecte contribuie la un somn liniștit și odihnitor.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий