Această opinie a fost exprimată de ministrul britanic de Externe, James Cleverly, pe 16 martie, în timpul vizitei sale în Moldova. El a anunțat și un ajutor de 10 milioane de lire sterline (12 milioane de dolari) acordat de Marea Britanie, transmite Reuters.
Statul moldav, cu o populație de 2,5 milioane, se învecinează cu Ucraina. Trupele ruse sunt dislocate și în Transnistria separatistă pro-moscovită. Cu o zi înainte, ministrul Apărării al Moldovei, Anatolie Nosatîi, a spus că țara sa nu se confruntă în prezent cu un „pericol militar imediat”, ci este ținta unui „război hibrid creat de Rusia” cu încercarea de „răsturnare a puterii de stat”.
La 12 martie, poliția moldovenească a declarat că a dejucat un complot al unor grupuri de oameni susținute de ruși, care au fost special instruiți pentru a provoca tulburări în masă în timpul unui protest la Chișinău împotriva noului guvern pro-occidental al țării. Șeful poliției moldovenești, Viorel Cernăuțianu, a declarat că un agent sub acoperire s-a infiltrat într-un grup de „sabotori”, niște cetățeni ruși cărora li s-a promis 10.000 de dolari pentru organizarea de „tulburări în masă”.
Zilele trecute, comunitatea de informații din SUA a declarat că indivizii legați de serviciile ruse intenționează să organizeze proteste în Moldova cu scopul de a răsturna actualul guvern.
Noul guvern pro-occidental, condus de fostul ministru de Interne, Dorin Recean, a preluat mandatul la mijlocul lunii februarie într-una dintre cele mai sărace țări din Europa. Administrația anterioară a fost nevoită să demisioneze după tulburările prelungite și dificultăți în a plăti prețuri mari pentru gazul rusesc.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com