La 1 aprilie, stil nou, este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca. Sfânta Maria Egipteanca s-a născut în Egipt. Când avea vârsta de 12 ani a plecat de acasă, și-a părăsit părinții pentru a merge în Alexandria. Acolo, 17 ani a ales să ducă o viață desfrânată. Când a ajuns la vârsta de 29 de ani, a plecat din Alexandria și a ajuns la Ierusalim, într-un pelerinaj al unor tineri din Egipt și Libia, care mergeau pe mare spre Ierusalim, din dorința de a participa la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Când a ajuns Ierusalim, a vrut să intre în Biserica Sfântului Mormânt, dar nu a putut merge decât până la prag. În acel moment a simțit cum o putere nevăzuta o oprește. A încercat de mai multe ori să intre dar fără succes. În acel moment a înțeles că stilul ei de viață o împiedică să intre în acel locaș. S-a rugat către Fecioara Maria s-o ajute să intre în locaș, făcând promisiunea că își va schimba cu totul viața și modul de a trăi. A reușit să se închine Sfintei Cruci și a hotărât să își trăiască restul vieții în pustia Iordanului.
Cuvioasa Maria Egipteanca a trăit în pustia Iordanului timp de 47 de ani, în post și rugăciune. Înainte cu un an de a se stinge din viață, taina vieții sale a fost aflată de părintele Zosima, care a i-a oferit Taina Sfintei Împărtășanii și după un timp s-a întors pentru a o îngropa. A fost ajutat la săparea mormântului Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca de către un leu.
În această zi, stil vechi, sunt cinstiţi Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria. Sfântul Hrisant a trăit în secolul al III-lea şi a fost fiul unui distins politician pe nume Polemius. După ce citeşte din faptele pe care Apostolii le-au făcut, acesta cere să fie creştinat. Tatăl lui a făcut pe cât posibil ca Sfântul Hrisant să se lepede de credinţa sa în Iisus Hristos. După mai multe încercări în acest sens, Polemius îl obligă să se căsătorească cu Daria, o tânără păgână. După ce se căsătoreşte cu Daria, Hrisant reuşeşte să-i inspire dragostea faţă de Hristos şi acesteia. După moartea tatălui, Hrisant nu se mai ferea de nimeni. Acesta ajunsese să mărturisească în faţa tuturor credinţa în Hristos. Fiind pârâţi prefectului Celerin, cei doi soţi ajung pe mâna tribunalului Claudiu. Dumnezeu i-a ajutat atât de mult, încât aceştia primeau chinurile cu bucurie. Claudiu, uimit de felul în care aceştia răbdau suferinţele, s-a convertit la creştinism cu toată familia. Pentru aceasta el şi familia sa au suferit mucenicia.
În popor se spune că dacă în această zi se aude murmurul apei, vara va fi bogată în recolte. Dacă în noaptea de întâi aprilie cerul este acoperit cu nori, în timpul apropiat vremea nu se va răci. Dacă păsările zboară mai pe jos, vor cădea precipitaţii. Dacă spre dimineaţă pe cer se văd stelele, se aşteaptă îngheţuri.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com