Cu o carte de zile mari – pe urmele copilăriei și adolescenței…

20 04 2023 B 2

În a treia zi de Paști, în Săptămâna Luminată, autorul Gheorghe Botă a adus în satul său natal – Boian – lumina cărții. Boinceanul și fostul primar al Cernaucăi, Gheorghe Botă, în ultimii ani, fiind captivat de cuvântul artistic, a scos de sub tipar șase volume (al șaptelea e în lucru) cu titlul „Destine din foc, pământ și iubire” în limba ucraineană.  Iar acum el a revenit în satul său natal să lanseze o „sinteză” a scrierilor sale „Întâmplări și destine de poveste din Bucovina” în limba sa maternă – în română. Volumul a fost consacrat jubileului de jumătate de mileniu al Boianului, fiindcă o bună parte din istoriile destinelor descrise de Gheorghe Botă țin de această vatră pitorească, proslăvită de însuși poetul nostru național, Mihai Eminescu. Prima lansare a avut loc la Liceul nr.1 din centrul Boianului, cu prezența Consulului General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, întâmpinată cu pâine și sare, cum e tradiția. De asemenea, colectivul pedagogic de la liceu, în frunte cu directoarea Angela Botă, i-a dăruit șefei misiunii diplomatice a Statului Român la Cernăuți o copie a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Boian. La sărbătoarea cărții au asistat viceprimarul Vasile Babii și șefa Sectorului pentru învățământ al CT Boian, Jaclina Panasiuc, veterana învățământului din localitate, nonagenara Eleonora Bizovi. Gheorghe Botă și-a lansat noua carte și prima în limba română împreună cu publicista, scriitoarea și traducătoarea Maria Toacă, absolventă a acestei instituții de învățământ din Boian. Doamna Maria nu numai că  l-a încurajat, l-a susținut pe Gheorghe Botă să scoată de sub tipar această carte, ci și a selectat, a tradus nuvelele și istorioarele incluse în ea în limba română. Autorul a recunoscut acest lucru în fața consătenilor și cititorilor săi:

–Am auzit la Boian o astfel de istorioară. Odată, pe timp de secetă mare, s-a adunat lumea împreună cu preotul ca să iasă în câmp cu prapori și icoane pentru a atrage ploile. După ce au înconjurat ogoarele, așa și n-a plouat. Lumea l-a întrebat pe preot: oare nu a fost zădarnică rugăciunea lor? Iar el le-a răspuns: nu vă mirați că s-a întâmplat așa, fiindcă nici unul dintre voi, în afară de o singură femeie, n-a venit cu umbrelă. Deci, nu ați crezut că va ploua. Pentru mine, spus la figurat, doamna Maria a și fost acea umbrelă a credinței. Ea a crezut că putem realiza acest lucru și, iată, am venit cu rezultatul acestei munci – cartea „Întâmplări și destine de poveste din Bucovina”.

20 04 2023 B 3

Profesoara-veterană, Eleonora Bizovi, i-a felicitat pe autori – Gheorghe Botă și Maria Toacă – cu prilejul acestui eveniment editorial, care se înscrie de minune în acțiunile consacrate jubileului de 500 de ani al Marelui Boian, după cum i se spunea la acea vreme. Doamna Eleonora și-a destăinuit și un vis – să vadă reparată Casa lui Aron Pumnul de la Cernăuți și să treacă pragul Muzeului „Mihai Eminescu”, care va fi găzduit acolo. Rugămintea a fost adresată Consulului General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, care deja a pus pe roate începerea realizării proiectului de renovare a Casei memoriale „Aron Pumnul” și restaurarea mormintelor înaintașilor români din vechiul cimitir Horecea din Cernăuți.

După lansarea de carte, oaspeții au fost invitați în Muzeul satului Boian din incinta Liceului.

Din centrul Boianului ne-am îndreptat spre cotul Hlinița, unde se află casa părintească a lui Gheorghe Botă (acum cu alți locatari) și școala lui natală, după absolvirea căreia, cu 42 de ani în urmă, a plecat să-și continue studiile la Liceul de Medicină din Noua Suliță. La Liceul „Lider” din Boian-Hlinița întâlnirea cu autorii cărții „Întâmplări și destine de poveste din Bucovina”, Gheorghe Botă și Maria Toacă, a fost organizată de doamna directoare, Svetlana Hauca. Pentru Gheorghe Botă a fost un moment foarte emoționant – întâlnirea cu prima sa învățătoare, Zinaida Șincura, care mai continuă să-i învețe carte pe copiii gospodarilor hlinițeni. Acum ea ține în mâini cartea fostului său elev, Gheorghe Botă. Autorul a înmânat profesoarelor de română, Ana Semeniuc și Rodica Dârda, mai multe cărți pentru elevii liceului.

20 04 2023 B 4

Autorul Gheorghe Botă, după întâlnirea caldă de la școala natală, a dorit să mai facă și un popas în cătunul Arboreni, care se află la câțiva kilometri de Boian. Acolo el a lucrat doi ani în calitate de felcer după  absolvirea Liceului de Medicină din Noua Suliță. În cătunul cu foarte puțină populație a întâlnit câțiva din foștii săi pacienți, cărora le-a și dăruit câte o carte, amintindu-le marele adevăr: cuvântul artistic este un leac eficient pentru suflet.

20 04 2023 B 5

20 04 2023 B 6

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий