La 23 aprilie, stil nou, este prăznuit Sfântul Gheorghe Purtătorul de Biruință. În vremea când Dioclețian a fost împărat avea un vrăjitor pe nume Apolon care făcea profeții ce niciodată nu se împlineau, dar el le credea cu tărie. De aceea când diavolul Apolon i-a spus că din cauza creștinilor nu se împlinesc profețiile sale, Dioclețian s-a mâniat foarte tare pe creștini. Sfântul Gheorghe era om de încredere al împăratului, ostaș viteaz și cinstit, dar când a văzut prigoana și cele ce se întâmplă și-a împărțit aurul, argintul și hainele și a luat atitudine înaintea păgânului împărat mărturisindu-l pe Hristos. Împăratul l-a chinuit în fel și chip și când credea că l-a frânt Marele Mucenic acesta se ridica și mai falnic și mai puternic. Călăii care-l torturau au fugit la împărat cuprinși de spaimă mare și de uimire. Iar împăratul îi cerea să spună cu ce vrajă se apără și nu este înfrânt de tot ce aruncă asupra lui, dar degeaba îi explica marele mucenic că Hristos îl apără căci iodolatrului nu-i venea să creadă. Iar când l-au dus pe Sfântul Gheorghe la templu să-i arate puterea idolilor aceștia s-au prăbușit pe loc făcându-se fărâme.
Chiar împărăteasa Alexandra a căzut la picioarele mucenicului mărturisindu-l pe Hristos, iar împăratul mâniindu-se i-a trimis la locul de execuție ca să fie tăiați cu sabia. Împărăteasa și-a dat duhul în mâinile Domului pe drum, iar Sfântul Gheorghe a mulțumit lui Dumnezeu și a cerut iertare pentru prigonitorii săi înainte să fie tăiat cu sabia.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 23 aprilie sunt cinstiți Sfinţii Mucenici Terentie, African, Maxim şi Pompie. Aceşti mucenici din Africa au murit, în timpul domniei împăratului Deciu, pentru că au refuzat să lepede credinţa în Hristos. Sfinţii Mucenici Terentie, African, Maxim şi Pompie au fost aruncaţi în închisoare fiind legaţi în lanţuri. Aici s-a arătat un înger al Domnului, i-a eliberat din lanţuri şi a ospătat pe mucenici. Ei au fost scoşi afară şi torturaţi, apoi iar aruncaţi în temniţă.
Guvernatorul a poruncit ca în locul unde erau ţinuţi aceştia să fie aruncaţi şerpi veninoşi şi scorpioni, pentru ca mucenicii să moară în chinuri. Dar necuvântătoarele nu s-au atins de ei. Guvernatorul văzând că nu reuşeşte să-i ucidă pe cei patru mucenici, a poruncit, în cele din urmă, omorârea lor prin decapitare.
Din observările fenologice reiese că deseori în ziua de 23 aprilie este ceață. Ea este un semn bun, de belșug în recoltele de cereale. Dacă la această dată a înflorit păpădia, primăvara va fi frumoasă în continuare. Dacă zboară albinele, frig nu va mai fi. De plouă în această zi, ploile vor dura până la finele lunii aprilie. Dacă narcisele s-au ofilit, vara va fi timpurie. Dacă la asfințit soarele este roșu, va fi recoltă bogată de cereale.
Aceste semne țin de tradiția populară, însă în ultimul timp în natură au avut loc mari schimbări, încât vechile observații fenologice nu mai sunt actuale.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com