1 mai în calendarul bisericesc și în cel popular

1 05 Ф 1

La 1 mai, stil nou, este sărbătorit Sfântul Proroc Ieremia, cel care a trăit în vremea celor mai mari tulburări din istoria evreilor –  când se pregăteau dărâmarea Templului şi a Ierusalimului şi ducerea poporului evreu în robia Babilonului, care avea să dureze 70 de ani. Sfântul Ieremia a prorocit distrugerea Ierusalimului și robia Babiloniană și face parte dintre marii profeți ai Vechiului Testament, alături de Isaia, Ezechiel și Daniel.  Sfântul Proroc Ieremia era din Anatot, cetatea preoţilor, în partea lui Veniamin, cetate departe de Ierusalim ca la trei mile. Tatăl său se numea Helchie şi era mai marele preoţilor. Ieremia a fost ales şi sfinţit proroc din pântecele maicii sale, precum Însuşi Domnul i‑a prezis despre aceasta: „ Înainte de a te fi zămislit în pântece te‑am cunoscut, şi înainte de a ieşi din pântece te‑am sfinţit şi te‑am rânduit proroc pentru popoare”  (Ieremia 1, 5).  Sfântul Proroc Ieremia a fost supranumit  profet al lacrimilor  sau al  plângerilor, deoarece a plâns pentru poporul iudeu care se depărtase de Dumnezeu şi slujea idolilor, atrăgându‑şi astfel pedeapsa divină.

Potrivit calendarului bisericesc pe stil vechi, la 1 mai este cinstit Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul.  Sfântul Cuvios Ioan a fost un tânăr care s-a călugărit și a ales să trăiască în pustiu. Acesta a mers la Grigorie Decapolitul, ca să fie tuns în monahism. Atunci când Grigorie Decapolitul a trecut la Domnul, cel care l-a înmormântat a fost Sfântul Cuvios Ioan, care îi imita modelul de viață duhovnicească, de rugăciune și de smerenie. În anul 820  Sfântul Cuvios Ioan a trecut la Domnul și el, iar moaștele sale au fost depuse alături de cele ale Sfântului Grigorie Decapolitul, în Biserica Sfântul Ioan Gură de Aur.

În vechime, în ziua de 1 mai oamenii atrăgeau atenție la următoarele semne ale timpului. Dacă la 1 mai e cald, la sfârșitul lunii va fi rece. Vremea variabilă prevestește o vară secetoasă. A început să cânte cucul, e timpul optim pentru semănatul inului.

Nu toate aceste semne ale timpului sunt actuale, fiindcă în zilele noastre în natură au avut loc mari schimbări.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий