2 mai în calendarul bisericesc și în cel popular

2 05 Ф 1

La 2 mai, stil nou, Biserica amintește despre Aducerea moaştelor Sfâtului Atanasie cel Mare. Sfântul Ierarh Atanasie s-a născut pe Insula Creta, la sfârşitul secolului al XVI-lea. După ce tatăl său a decedat, Sfântul a decis să se călugărească la metocul sinaitic din Iraclion, primind numele Atanasie. În anul 1626, Sfântul Atanasie a venit în Ţara Românească, ca dascăl. În 1631 a fost ales Mitropolit al Tesalonicului, iar în 1634 a ocupat scaunul de Patriarh al Constantinopolului, în locul Patriarhului Chiril Lucaris. Sfântul Atanasie a fost silit de necredincioși să plece din scaun,

la scurt timp. Astfel, a ajuns în Moldova, unde a fost ajutat de domnitorul Vasile Lupu, care l-a trimis la Mănăstirea „Sfântul Ierarh Nicolae” din Galaţi. Spre sfârșitul vieții, Sfântul s-a retras la Mănăstirea „Schimbarea la Faţă” din Magarsk, Ucraina, unde a şi trecut la Domnul, la 5 aprilie 1654 (a treia zi de Paşti). La începutul secolului XX, sfintele moaşte au fost duse la Harkov. În 2004, la 350 de ani de la moartea Sfântului Atanasie, a fost adusă de la Harkov, la Galaţi, o părticică din moaştele lui.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi este cinstit Sfântul Cuvios Ioan Paleolavritul, El a trăit într-o peșteră, departe de plăcerile și confortul lumesc. Acesta și-a părăsit țara și a plecat la Ierusalim, ca să se închine la Mormântul Sfânt, iar mai apoi să se călugărească. Cuviosul Ioan s-a așezat în lavra Sfântul Hariton și a dus o viață curată, în post și rugăciune, citirea Sfintelor Scripturi, dar și slujirea ca preot în biserica mănăstirii. El a murit la o vârstă înaintată.  Acest eveniment a avut loc prin secolul al VIII-lea. Deoarece Cuviosul Ioan s-a nevoit cea mai mare parte a vieții sale în acea peștera veche, slujind în biserica, a fost numit și Paleolavritul sau „al peșterii celei vechi”.

În vechime se credea că, dacă până la această dată mesteacănul a înfrunzit mai repede decât arțarul, vara urmează să fie uscată. Dacă e cald în această zi, la sfârșitul lunii vremea va fi rece. De plouă în ziua de 2 mai, luna iunie va fi însorită și uscată. Dacă apusul soarelui este auriu, în următoarele zile va fi cald.

Nu toate aceste semne ale timpului sunt actuale, fiindcă în zilele noastre în natură au avut loc mari schimbări.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий