La 17 mai, stil nou, sunt cinstiți Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia. Sfântul Apostol Andronic și Sfânta Iunia au fost rudă cu Sfântul Apostol Pavel. Ei sunt menționați în Epistola către Romani 16,7: „Îmbrăţişaţi pe Andronic şi pe Iunia, cei de un neam cu mine şi împreună închişi cu mine, care sunt vestiţi între apostoli şi care înaintea mea au fost în Hristos” (Romani 16, 7). Sfântul Andronic a fost hirotonit episcop în Panonia, dar în loc să stea într-un singur loc, el a propovăduit în întreaga Panonie împreună cu Sfânta Iunia ca ajutoare a sa. Prin credință, ei au convertit mulțime de păgâni la Hristos, au distrus multe temple ale idolilor, au alungat demoni, au făcut minuni și au vindecat orice fel de boală sau suferință trupească. Amândoi au avut parte de moarte mucenicească. Sfintele lor Moaște au fost descoperite în împrejurimile Constantinopolului, lângă poarta Evghenia, pe vremea patriarhului Toma I al Constantinopolului( 607-610).
În această zi, după calendarul bisericesc pe stil vechi, este prăznuită Sfânta Muceniță Palaghia. Sfânta Muceniţă Pelaghia s-a născut în orașul Tars din provincia Cilicia, în sud-estul Asiei Mici, şi făcea parte din clasa înaltă a societăţii. Pelaghia era orfană de tată, iar mama ei păstra legăturile cu familiile păgânilor din înalta societate, unii dintre ei având funcţii importante la curtea împărătească din Nicomidia. Mucenița Pelaghia a învăţat credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos de la prietenii creştini. Mai mult, Episcopul Klinon, episcopal creştin al oraşului, i-a apărut în vis şi i-a vorbit despre Iisus. Atunci când a aflat că episcopul a fugit în munţi din cauza persecuţiei creştinilor, tânăra s-a întristat peste măsură, deoarece aştepta de mult timp să primească sfântul botez. Între timp, fiul împăratului Diocleţian a aflat despre frumuseţea Pelaghiei şi a trimis slujitori pentru a o peţi. Nedorind să se căsătorească, Pelaghia a recunoscut în faţa mamei sale şi a slujitorilor imperiali că este creştină, ceea ce a atras dispreţul lor. Ulterior acestei dezvăluiri, Pelaghia a reuşit să obţină de la mama ei învoirea de a se duce să îşi viziteze doica. Pe drum, i-a ieşit în cale Episcopul Klinon, pe care tânăra l-a recunoscut din vis şi faţă de care şi-a exprimat dorinţa de a primi sfântul botez. Nefiind nici un izvor în apropiere, episcopul s-a rugat lui Dumnezeu pentru a oferi Pelaghiei Botezul Domnului şi, în timp ce se ruga, din pământ a ţâşnit apă. După ce a primit botezul creştin, i-a trimis fiului împăratului veste că nu mai doreşte să-i fie soţie pentru că şi-a închinat întreaga viaţă lui Hristos. Auzind acestea, Diocleţian a poruncit ca Sfânta Pelaghia să fie adusă înaintea lui. Atunci, Pelaghia a fost dusă la judecată, în faţa împăratului Diocleţian, chiar de către mama ei. Neputând să o întoarcă de la credinţa în Iisus Hristos, împăratul a poruncit să fie arsă într-o baie de bronz clocotită. Trupul ei s-a topit ca ceara, răspândind în întregul oraş o mireasmă de mir binemirositor.
După calendarul din popor, dacă în dimineața acestei zile nu este rouă, în curând vremea se va schimba. De cântă cucul, va fi vreme frumoasă. Dacă e zi posomorâtă, vor începe ploi îndelungate.
În zilele noastre au avut loc mari schimbări climatice și unele din aceste semne nu mai sunt actuale.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com