Istoricul zilei – 17 mai: evenimente și personalități

17 05 IST 1 a

La 17 mai 1395 a avut loc Bătălia de la Rovine, una dintre cele mai importante bătălii din istoria Țării Românești. Victoria repurtată l-a glorificat pe domnitorul Mircea cel Bătrân, iar cu 486 de ani mai târziu, la începutul lui Florar, poetul național al românilor, Mihai Eminescu, inspirat de acest strălucit moment istoric, publica renumita „Scrisoarea a treia”.

Bătălia de la Rovine este prima mare confruntare armată între români şi otomani, desfăşurată în contextul expansiunii otomane în Balcani. În 1393 oştile otomane, conduse de sultanul Bayezid I Ildîrîm (1389 – 1402), cuceresc ţaratul bulgar de Târnovo. Ca urmare, otomanii ajung în vecinătatea directă a Ţării Româneşti, pe toată linia Dunării, între Nicopole şi Silistra, şi în Dobrogea. Campania otomană în Ţara Românească, soldată cu înfruntarea de la Rovine, a avut probabil un caracter de pedepsire, atât din cauza sprijinirii de către Mircea a rezistenţei sârbilor, la Kosovopolje (1389), cât şi a alungării garnizoanei otomane din Karinovasî (azi Karnobat, la sud de Munţii Balcani), în primăvara anului 1394, când domnul român a fost încurajat în acţiunea sa de conflictul existent între Bayezid şi unii emiri seldjukizi din Asia Mică. Ca răspuns, Bayezid întreprinde o amplă campanie la nordul Dunării, cu efective militare de peste 40 000 de oameni. Mircea cel Bătrân dispunea de o oaste mult inferioară ca număr, estimată la circa 10 000 de ostaşi.

În privinţa datării, localizării şi deznodământului luptei de la Rovine, istoricii au păreri diferite, deoarece izvoarele existente (cronici turceşti, sârbeşti şi bizantine) menţionează două date la care ar fi putut avea loc bătălia — 10 octombrie 1394 (pe baza cronicilor sârbeşti), respectiv, 17 mai 1395 (izvoare bizantine), şi două locaţii posibile: râul Argeş, respectiv, râul Jiu. Posibil să aibă mai multă dreptate istoricii care susţin ca dată a desfăşurării bătăliei ziua de 17 mai 1395, pe baza unor izvoare despre o „rovină” (loc mlăştinos), toponim nelocalizat. În privinţa deznodământului bătăliei, punctul de vedere tradiţional al istoriografiei româneşti, care susţinea că a fost o victorie categorică a românilor.

Cronicile nu oferă prea multe informații istorice cu privire la desfășurarea bătăliei. Ele susțin că Mircea cel Bătrân i-a așteptat pe turci pregătit la Rovine, săpând o rețea de șanțuri de apărare de unde, în siguranță, arcașii au tras salvă după salvă de săgeți, încât „soarele nu se mai putea vedea de mulțimea lor”, astfel că toate atacurile armatei otomane au fost respinse de ploi de săgeți și de contraatacuri de infanterie și cavalerie conduse de Mircea însuși. Lupta se crede a se fi oprit la apusul soarelui.

Profitând de absența lui Mircea, Vlad (Uzurpatorul) îi ia tronul cu ajutorul unor boieri trădători. Bayezid, deși fugise trecând deja Dunărea pe la Turnu Măgurele, reușește rapid să-și regrupeze soldații rămași și să strângă alte câteva corpuri de oaste turcești și bulgărești. Se repede în ajutorul lui Vlad Uzurpatorul. Mircea se trezește amenințat din nord de către Vlad Uzurpatorul, iar din sud de Bayezid. Încearcă să oprească înaintarea turcilor pe Argeș, lângă Pitești, dar ariergarda lui este învinsă. Cu soldații rămași a reușit să fugă în Transilvania. Va reveni însă curând în țară, îndepărtându-l pe Vlad Uzurpatorul și continuându-și politica antiotomană.

La 17 mai 1510 a decedat Sandro Botticelli, pictor al Renașterii florentine. Sandro Botticelli,  de fapt Alessandro di Mariano Filipepi  (1445-1510) a fost unul din cei mai mari reprezentanți ai Renaşterii italiene. Frumusețea și grația figurilor create de el, precizia liniilor și redarea mișcării fac din lucrările sale o operă ce simbolizează pictura epocii. Caracteristic artei lui Botticelli este și faptul că figurile pictate de el exprimă profunde sentimente umane. Personajele sale cu chipuri ușor melancolice au, în general, o expresie visătoare, Botticelli ne apare ca un cercetător atent al sufletului omenesc. Operă de tinerețe a lui Botticelli „Madona cu pruncul și doi îngeri” poartă semnele influenței multor maeștri, însă marchează multe elemente noi în pictura religioasă. Portretul Mariei și al pruncului Iisus, de atâtea ori repetat de diverși pictori, își pierde în opera lui Botticelli seriozitatea solemnă, câștigând sinceritate și realism.

Botticelli a pictat cinci tablouri în care prezintă Adorația Magilor, cel mai cunoscut se află la Galeria Uffizi din Florența. Pictorul îi reprezintă pe toți membrii familiei Medici, precum și alte câteva personalități importante. Tabloul „Nașterea lui Venus”, una din cele mai renumite picturi din istoria artelor, a fost realizat la comanda lui Lorenzo și Giovanni di Pierfrancesco de Medici, pentru vila lor din Castello. În această capodoperă, Botticelli acordă multă atenție zugrăvirii mișcării provocată de vânt, cascada de păr a zeiței – care parcă tocmai s-a ivit din valurile mării – e răsfirată de vânt și se termină în destrămări moi.  Lucrările lui Botticelli pierd din popularitate în ultimii ani ai vieții sale, împinse în planul al doilea de operele lui Leonardo da Vinci, Rafael Sanzio şi Michelangelo.

17 05 IST 2

La 17 mai 1890 s-a născut  sculptorul român Ion C. Dimitriu-Bârlad. A studiat la Academia Julian din Paris (1913-1914). A participat la Războiul de întregire a Neamului. Ion C. Dimitriu-Bârlad a efectuat călătorii de studiu în numeroase țări din Europa (Italia și Grecia — 1921 și 1922; Spania — 1929). A lucrat ca profesor de desen artistic și liniar la Liceul „Gheorghe Lazăr”  din Bucureşti, după care a devenit inspector de specialitate (1927-1929). El s-a afirmat, în primul rând, ca autor de monumente ale eroilor din primul război mondial, dar și prin numeroase busturi dedicate unor personalități ale științei și culturii românești. Dimitriu-Bârlad a avut mai multe expoziții personale în România. De asemenea, a expus și la Salonul Oficial din Paris (1914).  Ion C. Dimitriu-Bârlad a încetat din viață în anul 1964. A fost bunicul cântăreței Margareta Pâslaru.

17 05 IST 3 a

La 17 mai 2007 a murit Petro Balabuiev, constructor de avioane ucrainean, autorul principal avioanelor de transport „Mria” şi „Ruslan”. Petro Balabuiev (1931-2007) a participat şi a condus crearea a circa 20 de aeronave originale şi a circa 100 tipuri şi modificări ale avioanelor din familia „An”.

17 05 IST 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий