4 iunie în calendarul bisericesc și în cel popular

4 06 F 1

Anul acesta, la 4 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuiește sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh. Sărbătoarea Rusaliilor este ziua când Duhul Sfânt îi înalță pe Apostolii lui Dumnezeu și le dăruiește acestora harul de a răspândi învățăturile divine prin toată lumea. Semnificația Rusaliilor provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbătoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.  Potrivit tradiției creștine, există anumite obiceiuri care trebuie respectate în zilele de Rusalii

La sărbătoarea Rusaliilor, creștinii merg la biserică și participă la Sfânta Liturghie, iar mai apoi iau frunze de nuc sfințite de preot și le pun acasă la icoane. Se spune că aceste frunze de nuc te feresc de toate relele. Se mai spune că cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarece nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua.

După calendarul bisericesc pe stil nou, la 4 iunie sunt cinstiți Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasis si Filip de la Niculitel (județul Tulcea). Ei fac parte din grupul celor 36 de mucenici care au pătimit pe pământul românesc, în vechiul Noviodunum, Isaccea de astăzi, între anii 319-324, pe vremea împăratului Liciniu. Moaștele sfinților mucenici sunt prezente și astăzi în biserica mânăstirii Cocos, din județul Tulcea.

În această zi, pe stil vechi, este prăznuit Sfântul Mucenic Vasilisc. El a fost nepotul Sfântului Mucenic Teodor Tiron. A trăit în vremea împăratului Maximian (286-305). A fost ucis pentru ca a refuzat să aducă jertfa idolilor și pentru arderea templului închinat lui Apollo (Sfântul  Vasilisc s-a rugat lui Dumnezeu, iar Acesta a trimis foc din cer și astfel a fost distrus templul și statuia idolului Apollo).

Semnele timpului din această zi arată cum va fi recolta din anul curent. Dacă e rouă dimineața, recolta va fi bogată. De e ceață, vor fi multe ciuperci. Cântecul privighetorii prevestește vreme frumoasă în următoarele zile.

În prezent, când în natură au avut loc mari schimbări, o bună parte din semnele timpului nu mai sunt actuale.

4 06 F 2

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com   

 

Добавить комментарий