În declarația finală a G20 liderii și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina, dar nu au condamnat acțiunile Moscovei

11 09 F 1

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că există un acord între participanții la summit-ul G20 din India în vederea stabilirii unei păci juste în Ucraina. În cadrul conferințe de presă la Casa Albă din 10 septembrie Președintele SUA a precizat că războiul din Ucraina s-a numărat printre subiectele discutate la summit. „Am discutat, de asemenea, despre războiul brutal și ilegal al Rusiei în Ucraina. Și a existat un acord suficient în sală cu privire la necesitatea unei păci juste și durabile care să susțină principiile Statutului ONU și să respecte suveranitatea și integritatea teritorială”, a accentuat  Biden, citat de „Vocea Americii”.

Ca răspuns la o întrebare clarificatoare a jurnalistei Anita Powell de la „Vocea Americii”, care a întrebat dacă problema războiului Rusiei în Ucraina a devenit o „piatră de încercare cu Sudul Global”, Biden a răspuns: „Nu este o piatră de încercare cu Sudul Global, ci cu Rusia”. De asemenea, Biden a afirmat că Statele Unite și-au demonstrat „calitatea de lider global și angajamentul pentru a aborda provocările care contează cel mai mult pentru oamenii din întreaga lume” în timpul G20. „Investiția în creșterea incluzivă și în dezvoltarea durabilă, abordarea crizei climatice, consolidarea securității alimentare și a educației și promovarea sănătății și a asistenței medicale globale. Am dovedit că suntem pregătiți să lucrăm și am arătat lumii că Statele Unite sunt un partener cu o viziune pozitivă pentru viitorul nostru comun”, a adăugat el.

Reamintim că, în declarația finală a G20 liderii și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina, dar nu au condamnat acțiunile Moscovei.

Cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, a subliniat: „Suntem recunoscători partenerilor noștri care au încercat să includă în text o formulare fermă. Cu toate acestea, G20 nu are cu ce se mândri când este vorba de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий