Redacția unuia dintre cele mai vechi ziare din Marea Britanie: Occidentul nu-și poate permite să „uite” de Ucraina

5 11 F 4

„The Observer”, considerat cel mai vechi ziar de duminică din țară și din lume, a publicat un editorial în care subliniază că țările occidentale n-ar trebui să permită ca sprijinul pentru Ucraina să slăbească pe fondul altor provocări. Despre aceasta a comunicat „Evropeiska Pravda”.

„The Observer” a publicat în acest weekend articolul „O privire asupra războiului din Ucraina: Occidentul nu-și poate permite să uite”.  „Volodymyr Zelenski are nevoie disperată de sprijin, în timp ce contraofensiva stagnează și (Ucraina) se confruntă cu riscul unui impas”, se arată în rezumat.  Editorialul notează că recentele evenimente din Orientul Mijlociu au distras atenția comunității politice globale și a mass-media într-un moment în care războiul ruso-ucrainean a intrat într-o perioadă critică.  „Este ușor de înțeles, dar este deranjant. La urma urmei, principalul beneficiar al acestei situații este președintele rus, Vladimir Putin, care, prin decizia sa, a lansat o invazie ilegală și neprovocată la scară largă”, subliniază jurnaliștii. Editorialul notează că, la începutul anului, autoritățile ucrainene și aliații occidentali aveau mari speranțe pentru o contraofensivă, dar după 5 luni de încercări ale Forțelor Ucrainene de a străpunge câmpurile minate și barierele tehnice rusești, rezultatul nu a fost cel sperat.  Jurnaliștii au atras atenția asupra ultimei rubrici a comandantului suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zalujnyi, în care acesta a recunoscut că Ucraina se confruntă cu riscul unui război de uzură pe termen lung, care face jocul Rusiei, cu resursele sale mai mari, și că Ucraina are nevoie de un avantaj tehnologic pentru a prelua inițiativa.

„Militarii ucraineni continuă să lupte cu un curaj și o demnitate excepționale, dar este deja a doua iarnă a acestui război și se confruntă cu epuizarea. Se estimează că forțele rusești au suferit pierderi uriașe în ultimele bătălii. Cu toate acestea, este clar că lui Putin și generalilor săi le pasă prea puțin de viețile tinerilor lor recruți. În schimb, Putin își intensifică atacurile cu drone, artilerie și rachete”, remarcă jurnaliștii, reamintind că unul dintre obiectivele Rusiei odată cu venirea vremii reci va fi din nou distrugerea infrastructurii energetice pentru a exercita presiune asupra întregii populații civile.

În editorial se afirmă că nu există perspective reale pentru discuții de pace în acest moment, deoarece atât Ucraina, cât și Kremlinul resping ipoteza că situația de pe câmpul de luptă este în impas. În același timp, Kievul oficial se teme că, după „așteptările nerealiste” ale aliaților în ceea ce privește contraofensiva, sprijinul occidental va începe să slăbească în continuare în absența unor progrese tangibile – și există deja „primele semne” în acest sens din partea Statelor Unite, unde aripa dreaptă a republicanilor nu a vrut să susțină cererea de buget a lui Biden pentru Israel, Ucraina și măsurile de securitate la frontieră în același timp.   „Casa Albă, a cărei poziție este susținută de democrații din Senat, este hotărâtă să mențină încrederea în Ucraina – din motive care merg dincolo de conflictul în sine. Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a precizat acest lucru. „Pot să vă garantez că, fără sprijinul nostru, Putin va reuși”, ar fi spus acesta într-un discurs în fața Senatului. „Iar un astfel de deznodământ ar pune în pericol ceilalți vecini ai Rusiei», subliniază jurnaliștii. Ei amintesc declarațiile recente ale fostului președinte rus,  Dmitri Medvedev, potrivit cărora Rusia vede în Polonia un „inamic periculos” și că Polonia, prin susținerea Ucrainei, riscă „să-și piardă statalitatea”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий