Magica Crizantemă de aur, care crește și înflorește în grădina creației

5 11 F 4

În activitatea de creație se întâlnesc asemenea momente, când în decursul unui an artistul poate realiza mai mult decât într-o perioadă mai îndelungată. Este și cazul Carolinei Jitaru, interpretă-folkistă din Cernăuți. Imaginea ei din anii de studenție de „tânăra cu chitara”, care s-a încumetat să potrivească o melodie a ei pentru „Glosa” lui Eminescu, urmată tot mai insistent de cea de bard (dar cu o excepție că interpreta Carolina Jitaru nu cântă versurile proprii, ci cele ale poeților români din nordul Bucovinei) a fost încununată cu floarea rară a talentului – Crizantema. Participarea la Festivalul Internațional  de Romanțe „Crizantema de Aur” din Târgoviște toamna trecută, câștigarea Premiului special și aprecierea dată de ilustrul compozitor Eugen Doga au înaripat-o pe folkista cernăuțeană – a început o etapă cu adevărat fructuoasă în activitatea ei componistică. Cu susținerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și grație unui proiect înaintat de Societatea „Doamnele Române”, Carolina Jitaru a reușit în acest an să fie și posesoarea primului său CD – „Cred în fericire”, care cuprinde cântece pe versuri de poeți români din ținutul nostru. Acest CD poate fi comparat cu un buchet de crizanteme  care nu se ofilesc niciodată.

5 11 F 3

Lansarea CD-ului „Cred în fericire” a avut loc mai întâi la Palatul Național al Românilor din Cernăuți, cu prilejul Zilei Limbii Române. Apoi au urmat lansări în mai multe localități din regiune: Probotești, Iordănești, Boian, la Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității cernăuțene, absolventă a căreia este Carolina Jitaru, la școala natală din Mămăliga, unde i-au aplaudat părinții – Emilia și Leonid Jitaru,  la Fălticeni și Suceava, precum și la Târgoviște, în cadrul ediției din anul curent al „Crizantemei de Aur”. Și, iată, zilele acestea, la rugămintea conducerii Comunității Teritoriale Ciudei, Carolina Jitaru s-a prezentat cu CD-ul său la Liceul din Igești, unde în afară de elevii și pedagogii de la această instituție de învățământ s-au adunat cadre didactice din întreaga comunitate. La Igești, ca și la lansările CD-ului în alte localități, a participat Consulul General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu. Au fost prezenți și poeții, versurile cărora sunt cântate de Carolina Jitaru – Vasile Bâcu, Nicolae Șapcă, Vitalie Zâgrea. Scriitoarea Maria Toacă, președinta Societății „Doamnele Române”, și-a asumat rolul de „cronicar” al acestor evenimente. Or, Societatea „Doamnele Române” a înaintat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni proiectul său, care prevedea și imprimarea primului CD al Carolinei Jitaru „Cred în fericire”.

5 11 F 2

Primarul CT Ciudei, Anatolie Pițul, prezent la lansarea CD-ului „Cred în fericire” al Carolinei Jitaru la Palatul Național al Românilor din Cernăuți, a invitat-o pe interpreta-folkistă la o întâlnire cu iubitorii de muzică din această comunitate. A fost o întâlnire în afara programului, dar tot atât de sinceră și cordială ca și în celelalte localități.

5 11 F 5

–Pentru oamenii din Comunitatea noastră a fost o adevărată sărbătoare. Ea ne-a lăsat în suflet ceva cald, luminos, armonios, a conchis primarul Anatolie  Pițul, afirmând că avem oameni talentați și aceștia trebuie susținuți.

–Nu m-am gândit că poezia cântată poate să le placă atât de mult tinerilor noștri. Aceasta a fost pentru mine o descoperire, a recunoscut în finalul  celor două luni de popularizare a CD-ului său interpreta Carolina Jitaru. – Am primit atâtea flori ca o adevărată  vedetă…

5 11 F 6

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий