Istoricul zilei – 22 noiembrie: evenimente și personalități

24 ianuarie 1859 Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

La 22 noiembrie 1861  Poarta otomană a emis „Firmanul de organizare administrativă a Moldovei şi Valahiei”, prin care admitea unirea administrativă şi politică a Principatelor, înfăptuită de facto la 24 ianuarie 1859 (unirea era recunoscută însă numai pe timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza). În ciuda stipulaţiilor restrictive, documentul marchează un pas important pe calea unirii depline a Principatelor.

La 22 noiembrie  1890 s-a născut omul politic şi de stat, activist militar, generalul, fondatorul şi preşedintele celei de-a Cincea Republici franceze, Charles De Gaulle. Charles De Gaulle (1890-1970) visa în copilărie să devină scriitor, dar alta i-a fost soarta – a îmbrăţişat cariera de militar. A participat la cele două războaie mondiale. După începutul celui de-al Doilea Război Mondial Charles De Gaulle a fost nevoit să emigreze în Anglia şi Algeria. În 1943 a fost numit în fruntea Comitetului francez al Eliberării Naţionale, iar în 1944 – preşedintele guvernului provizoriu. În anii 1945-1946 şi 1958 a îndeplinit funcţia de premier. În anii 1959-1969, în calitate de Preşedinte, Charles De Gaulle i-a întors Franţei poziţiile de frunte între statele Europei Occidentale. Partidul creat de Preşedintele Charles De Gaulle se numeşte în prezent Partidul Republican.

22 11 IST 2

La 22 noiembrie 1914, în satul Berezlogi, judeţul Orhei, Basarabia,  s-a născut Tamara Ciobanu        (Taratanskaia), una din cele mai cunoscute cântărețe de operă şi muzică populară ale Moldovei   din a doua jumătate a secolului al XX-lea. După absolvirea liceului de fete „Principesa Dadiani” din Chişinău, își continua studiile la Școala de Medicină, apoi la conservatorul din Saratov (1941-1944). În această perioadă participă în calitate de soprano în corul celebrului preot și om de cultură Mihail Berezovski. A luat lecții particulare de canto , ca peste puțin timp să-și aprofundeze studiile muzicale la Conservatorul de Stat din Moldova, pe care l-a absolvit în 1947. În același an a participat la primul Festival Mondial al Tineretului și Studenţilor din Praga, unde a cântat „Doina”, „Marioara”, „Leana”, cântece care au devenit cartea de vizită a Moldovei. La acest festival a fost distinsă cu titlul de laureat și diploma de gradul I. În anul 1950, după un turneu la Moscova cu orchestra „Fluieraș”, i se conferise Premiul de Stat al URSS, iar după asta fusese aleasă deputat în Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice. Și-a folosit statutul de deputat pentru a ajuta o mulțime de oameni. După o altă prezență la Moscova, în 1957, i s-a deschis drumul peste hotare. Aflându-se peste hotare, vizita muzee, monumente de istorie și cultură, în mod special, magazine cu flori. La unul din concertele Tamarei Ciobanu în România a asistat și Mihail Sadoveanu. În timp ce aceasta evolua pe scenă, scriitorul și-a sprijinit capul în mâini și a șoptit: „Dumnezeiește. Dumnezeiește”. În repertoriul interpretei sunt multe piese scrise de Dumitru Gheorghiţă, Eugen Coca, Eugen Doga.  Se spune că ea suferea, că nu avea libertatea alegerii repertoriului, că nu putea vorbi despre studiile sale din anii interbelici și participarea la bogata viață culturală a Chişinăului de până la ocupaţia sovietică. Tamara Ciobanu s-a stins din viaţă la 23 octombrie 1990.

22 11 IST 3

La 22 noiembrie 1939 a decedat actriţa română de teatru Aghata Bârsescu. Aghata Bârsescu (1857-1939) a  fost prima actriţă română prezentă pe scenele teatrelor din Viena, apoi şi din America. A jucat roluri în piesele „Medeea”, „Antigona” de Sofocle, „Maria Stuart” de Schiller.

22 11 IST 4

În ziua de 22 noiembrie a anului 1963, în oraşul Dallas, statul Texas, SUA, a fost asasinat Preşedintele John Kennedy.  John Kennedy (1917-1963) a fost cel de-al 35-lea preşedinte al SUA (1961-1963) din partea partidului Democrat. A fost cel mai tânăr preşedinte american şi primul catolic, ales în acest post.

22 11 IST 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий