„Să zâmbim în faţa oglinzilor deformate ale zilelor noastre”

02

02Cu câţiva ani în urmă, poposind la Cernăuţi cu o delegaţie mixtă din România şi Moldova, compozitorul Eugen DOGA, a recunoscut că ne-a îndrăgit meleagul odată cu turnarea aici, în 1971, a filmului „Lăutarii”, pentru care a compus muzica. Fiind un simbol al culturii din Republica Moldova, părerea maestrului este mereu solicitată de mass-media. Iată unul din recentele interviuri ale lui Eugen Doga.
Vă rog să vorbiţi despre participarea dumneavoastră la turnarea filmului “Maria Mirabela”, regizat de Ion Po­pes­cu Gopo.
– Într-o zi din anul 1979 cineva de la ”Moldova-film” mi-a transmis un mesaj că un oarecare regizor român mă caută să-mi propună o colaborare la un film româno-sovietic, îşi aminteşte compozitorul. Eu m-am bucurat mult pentru aşa ceva şi mi-am dat acordul de colaborare. Am aflat apoi că acest român era ge­ni­alul Ion Popescu Gopo.
Versurile erau semnate de cel mai mare poet de la noi – Grigore Vieru. Dar şi scenariul era interesant, scris pe baza poveştii lui Ion Creangă, ”Fata bună, fata rea”. Îmi aduc aminte că Grigore Vieru a primit un cadou foarte preţios din partea lui Ion Popescu Gopo. A primit o carte veche editată la începutul secolului XX, cu versuri de Mihai Emi­nescu.
La ce lucraţi acum?
În prezent am finalizat scrierea mu­zicii pentru opera “Dialogurile dra­gos­tei”, avandu-i ca protagonişti pe Mihai Eminescu şi Veronica Micle. Am susţinut mai multe concerte simfonice în România, Rusia, Cehia şi Germania.
Iubesc foarte mult animaţia. Ea ar ajuta la curăţirea societăţii, ar aminti de umor sănătos şi ar lărgi diapazonul diafragmei pieptului, pentru a respira mai liber, mai adânc. Măcar să zâmbim împreună cu dragii nostri copilaşi în faţa oglinzilor deformate ale zilelor noastre.

Добавить комментарий