Ministrul german al justiţiei, Heiko Maas, a cerut duminică procurorilor şi instanţelor să continue anchetele penale împotriva celor care difuzează informaţii false pe internet, în special în cazul în care se urmăreşte influenţarea opiniei publice, relatează DPA şi EFE.
Establishment-ul politic german a luat în discuţie efectul unor astfel de informaţii asupra alegerilor federale de anul viitor, scrie agerpres.ro.
„Este necesar să utilizăm pe deplin cadrul legislativ într-un mod consecvent”, a declarat Heiko Maas tabloidului german Bild am Sonntag.
În conformitate cu legea germană, răspândirea de informaţii false se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare.
Maas a cerut Facebook să-şi asume consecinţele în această privinţă şi a spus că reţeaua socială “câştigă, de asemenea, o mulţime de bani cu ştiri false”.
După victoria neaşteptată a lui Donal Trump la alegerile prezidenţiale din SUA la 8 noiembrie, atenţia politicienilor germani s-a focalizat asupra amplorii pe care le-ar putea lua site-urile de ştiri false, în cazul în care s-ar da drept mass-media legitime, pentru a influenţa opinia alegătorilor.
Într-un recent discurs în parlament, cancelarul Angela Merkel a recunoscut rolul pe care l-ar putea juca ştirile false în timpul alegerilor din Germania, solicitând noi modalităţi pentru a reglementa informaţiile on-line şi măsuri mai severe pentru incitarea la ură.
Tot duminică, preşedintele în exerciţiu al Parlamentului European, Martin Schulz, a pledat pentru o nouă legislaţie privind măsurile împotriva ştirilor false, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european.
Într-un interviu pentru grupul media Funke din Germania, Schulz a spus că platforme de social media, cum ar fi Facebook, ar trebui să fie responsabile pentru incapacitatea de a preveni difuzarea de ştiri false.