Kazahstanul renunță la alfabetul chirilic și trece la cel latin

8AE0717F-89D4-460F-8065-2A2DE0947F40_w1023_r1_s

Kazahstanul va renunța la alfabetul chirilic și va trece, începând cu anul 2018, la alfabetul latin. Președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a dat indicații guvernului kazah să realizeze un plan de trecere de la alfabetul chirilic la cel latin, scrie deschide.md

„Începem pregătirile pentru trecerea la alfabetul latin. Guvernul ar trebui să realizeze un grafic de trecere a limbii kazahe la alfabetul latin”, se menționează într-un articol semnat de Nazarbaiev.

„Până la sfârșitul anului 2017, după consultările cu oamenii de știință și reprezentanții societății civile, urmează să fie realizat un standard unic al noului alfabet kazah, în baza grafiei latine”, a subliniat șeful statului kazah.

„Începând cu anul 2018, trebuie să pregătim specialiști pentru predarea noului alfabet și să edităm manuale pentru școli. În următorii doi ani trebuie să efectuăm lucrări organizatorice și metodice”, a declarat Nazarbaiev.

Președintele kazah a menționat că pentru început alfabetul latin va funcționa concomitent cu cel chirilic.

Menționăm că mai multe foste republici sovietice au renunțat la alfabetul chirilic: Republica Moldova, Azerbaidjan, Turkmenia, Uzbekistan.

Добавить комментарий