Legalizarea salariului nu și-a pierdut actualitatea

4-30-670x447

În actualele condiții tema luptei împotriva „salariilor în plicuri” nu și-a pierdut actualitatea. Procedând astfel, unii patroni încearcă să evite plătirea cotizațiilor în Fondul de pensii. Este un fenomen răspândit în întreaga țară și anual Ucraina pierde miliarde de grivne, care urmau să fie încasate sub formă de venituri în Bugetele de stat și locale, în Bugetul Fondului de pensii. Aceasta este o parte a medaliei. Reversul medaliei spulberă bucuria de scurtă durată a angajaților, care se mângâie cu gândul că „în plic” salariul este mai mare decât în lista de la contabilitate. Ca atare ei rămân fără protecția socială garantată și asigurarea cu pensii bune în viitor. Dar deseori angajații sunt nevoiți să accepte condițiile puse de patron, fiindcă rămân fără lucru. Între timp, contabilitatea pentru ei decontează în Fondul de pensii cotizațiile nu de la salariul real, dar de la cel minim, care figurează în documentație.

Astfel, patronii încalcă legislația muncii, ceea ce sporește responsabilitatea lor. Prietenia lor cu legea ar însemna asigurarea unor garanții sociale decente pentru angajații lor. Or, legalizarea salariului este o chezășie a unei pensii stabile.

Majorarea de la 1 ianuarie anul curent a salariului minim și aplicarea sancțiunilor față de patronii care încalcă legislația muncii au dat rezultate pozitive. În regiunea Cernăuți au crescut cu 54,9 la sută încasările sub formă de cotizație socială unică în Bugetul Fondului de pensii.

Totodată vom preciza că în Bucovina salariul mediu este unul dintre cele mai mici pe țară. O explicație a acestui fapt este că 1.022 de patroni plătesc la 4,6 mii de angajați salarii minime. Sunt aplicate diferire scheme de mașinații de minimalizare a salariului. La 2 mii de patroni circa 13 mii de angajați lucrează după orarul zilei de muncă incomplete, iar la 570 de patroni circa 3 mii de angajați îndeplinesc munci după contract cu caracter civil de drept.

Serviciul de presă al Direcției principale a Fondului de pensii în regiunea Cernăuți

Добавить комментарий