Interpretul și compozitorul bucovinean Ivan DERDA, Artist emerit al Ucrainei, are o activitate de creație foarte intensă: compune cântece și singur le lansează. Evoluează și în Ucraina, și peste hotare. Iar nu demult a revenit la Cernăuți după un turneu nemaipomenit prin Europa, care s-a încheiat cu participarea la un festival internațional de folclor din Spania.
Dar înainte de aceasta, solistul Filarmonicii regionale din Cernăuți a poposit pe front, în regiunea Lugansk. Consideră o datorie a sa nu numai de a scrie cântece patriotice, ci și de a-i încuraja cu ele pe apărătorii Patriei. Și nu o dată a fost în zona Operațiunii antiteroriste. Iubit de popor, el încă n-a primit titlul respectiv, pe care îl merită cu adevărat.
Menirea sa de artist îl poartă des și pe puntea spirituală care unește Ucraina şi România. Este primul ucrainean, care în Casa-muzeu „Mihai Eminescu” din Ipotești, a interpretat în limba română romanța „De ce nu-mi vii” pe versurile poetului național al românilor.
– Colaborarea mea cu România a început în anul 1997, accentuează maestrul. Și acum îmi amintesc cum am participat la Festivalul internațional de la Tulcea. De atunci am îndrăgit România și legăturile mele cu ea nu s-au întrerupt. Dar și comunitatea ucraineană, Uniunea Ucrainenilor din România mă așteaptă cu cântece noi. Particip mai la toate sărbătorile lor. Dar mai ales la acțiunile de omagiere a poetului național al ucrainenilor, Taras Șevcenko, la diferite festivaluri și concursuri. Pentru aceasta le sunt recunoscător conducătorilor Uniunii Ucrainenilor din România, ambasadorilor Ucrainei care au reprezentat-o, la timpul lor, la București.
Comunicând prin cultură ne îmbogățim reciproc, or, unde este cultura, acolo este și pace, și prosperare, și bună înțelegere. Faptul că am cântat în Casa unde s-a născut Eminescu, lângă pianul de care el s-a atins cu mâinile lui de copil, constituie o pagină luminoasă în biografia mea de creație.Această Casă-muzeu are o aură deosebită. Am avut impresia că mă aflu într-un templu, într-un loc sfânt. O astfel de atmosferă ne face sufletul mai mărinimos.