Articolul 7 al Legii «Cu privire la Învățământ” corespunde pe deplin practicilor țărilor Uniunii Europene și nu încalcă nici legislația ucraineană, nici acordurile internaționale.
Acest lucru a fost declarat marți la Bruxelles de ministrul Învățământului și Științei din Ucraina, Lilia Grynevyci, în cadrul unei întâlniri cu deputații care fac parte din grupul Partidului Popular din Parlamentul European, anunță site-ul oficial al Ministerul Învățământului din Ucraina.
«Vreau să elimin temerile și să risipesc miturile pe care unii dintre partenerii noștri străini le răspândesc. În primul rând, nu vom interzice nici o limbă a minorităților naționale în mediul educațional național.Ne străduim să păstrăm dreptul la studii în limba maternă. Dar acest lucru nu se poate face în detrimentul limbii de stat «, — a spus Grynevyci. Ministrul a mai menționat că una dintre sarcinile importante ale Ucrainei ca stat suveran este prevenirea fragmentării artificiale a societății sale.
«Suntem serios preocupați de situația din zonele locuite compact de minoritățile naționale. Copiii cresc într-un mediu lingvistic închis, unde limba de stat este folosită foarte rar. Conform datelor oficiale, 55% dintre elevii din comunitățile românești și 62% dintre elevii din comunitățile maghiare au rezultate sub media de admitere la proba limba ucraineană, din cadrul evaluării externe independente. Acesta este un obstacol major în calea obținerii studiilor și alegera unei cariere profesionale în Ucraina. Incapacitatea de a folosi limba de stat privează copiii de oportunitatea de a obține un post de muncă în serviciile publice ale statului, organele autoadministrării locale sau de a ocupa funcții înalte în stat. Toate acestea conduc la fragmentarea societății ucrainene, ceea ce este inacceptabil «, — a explicat Lilia Grynevyci.
Ministrul a adăugat că, odată cu adoptarea Legii Învățământului, nici o școală nu va fi închisă. De asemenea, nu vor fi închise facultățile din universități. Nici cadrele didactice nu vor fi eliberate din funcții, iar statul va crește finanțarea pentru a spori profesionalismul lor, astfel încât să poată utiliza abordarea bilingvă în procesul educațional . Fondurile corespunzătoare au fost deja incluse în bugetul Ucrainei pentru 2018, a spus Grynevyci.
Interesul deputaților europeni a vizat progresul negocierilor cu reprezentanții minorităților naționale din Ucraina, privind punerea în aplicare a articolului 7 din noua lege a Educației.
Lilia Grynevyci a menționat că consultările sunt realizate în mod constant și destul de productiv și a adăugat că principala provocare este acum elaborarea noilor programe, manuale și pregătirea cadrelor didactice de la aceste școli.