Cine este vinovat în scandalul diplomatic între Ucraina și Serbia?

iaremenko

Săptămâna aceasta diplomația ucraineană a fost zguduită de așa-zisul „scandal balcanic”. Ziarul Balkan Insight a publicat un interviu cu Oleksandr Aleksandrovyci, ambasadorul Ucrainei în Serbia. Ambasadorul a acuzat autoritățile sârbe că nu fac nimic pentru a opri fluxul mercenarilor care luptă de partea separatiștilor din Donbas. În același timp, Aleksandrovyci explică că sprijinirea intereselor ruse poate dăuna chiar Serbiei. A doua zi a urmat reacția Ministerului de Externe al Serbiei. Aleksandrovyci a fost acuzat de încălcarea Convenției de la Viena și amenințat că va fi tras la răspundere pentru aceste declarații. De asemenea, autoritățile sârbe au cerut Kievului să ”schimbe comportamentul ambasadorului”, iar liderul opoziției pro-ruse din Serbia a solicitat expulzarea diplomatului din țară.
La moment nu există nici o declarație oficială a Kievului pe marginea scandalului diplomatic. Diplomatul ucrainean, Bogdan Iaremenko, declară pentru ziarul „Evropieska Paravda” (Adevărul European) că acest conflict poate lua amploare.
”E vorba de o chestiune mult mai complicată- deteriorarea gravă a relațiilor dintre Ucraina și Serbia…Ucraina și Serbia au o atitudine diferită față de evenimentele din estul țării Ucrainei și de rolul pe care îl are Federației Ruse în această situație.În mod formal, Serbia condamnă agresiunea Rusiei și ocupația Crimeei. În practică , refuză să facă ceva pentru a demonstra angajamentul față de aceste principii. O atitudine similară este observată și din partea Turciei”, spune Bogdan Iaremenko.

Lasă un răspuns