Un subiect sensibil, discutat de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, cu reprezentanții autorităților din regiunea Cernăuți, în cadrul întâlnirii ce s-a desfășurat recent în Vama Siret, a fost posibilitatea de reparare, reconstrucție și refacere a mormintelor aparținând intelectualilor români din cimitirul de la Cernăuți, transmite Obiectiv de Suceava, citat de Libertatea Cuvântului.
„Este o datorie a noastră, a celor care sărbătorim – comemorăm Centenarul Unirii, să ne aducem aminte de personalitățile înmormântate în cimitirul vechi din Cernăuți. Sunt morminte care nu arată deloc bine. Avem o obligație morală și facem apel inclusiv la Ministerul Românilor de Pretutindeni, dar și noi, din țara mamă, ne vom implica, precum și comunitatea românească de la Cernăuți, să rezolvăm această problemă”, a arătat președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.
El a mai arătat că în cimitirul din Cernăuți sunt înmormântate personalități românești care au pus cărămizi mari la construirea entității românești ca civilizație și cultură.
„Avem acolo îngropați academicieni, avem îngropați mitropoliți, avem îngropați scriitori, personalități culturale și științifice de excepție”, a explicat Gheorghe Flutur.
El a amintit câteva din aceste personalități, nume sonore în cultura românească, înmormântate în cimitirul din Cernăuți: profesorul Aron Pumnul, academicianul I.G. Sbiera, mitropoliții Vladimir Repta, Teoctist Blajevici, Nectarie Cotlarciuc, Dimitrie Dan, episcopul Dosoftei Herescu, Constantin Isopescu – Grecul, pictorul Epaminonda Bucevschi, preoți precum Dionisie Bejan, Zaharie Voronca și mulți alții.
„Trebuie să facem o acțiune în perioada următoare pentru repararea, restaurarea și reconstrucția mormintelor și reabilitarea acestor zone în care sunt înmormântați iluștri înaintași care au făcut cinste Bucovinei”, a mai transmis președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.