Congresman american: Ucraina a devenit un centru de transbordare a  drogurilor

Francis_Rooney

Ucraina trebuie să câștige sprijinul Occidentului prin consolidarea  statului de drept, eradicarea corupției și rezolvarea altor probleme grave.  Despre aceasta  scrie congresmanul republican, vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților, Francis Rooney (în imagine), într-un articol publicat pe paginile ediției „The Hill”, notează Strana.ua. Potrivit lui Rooney, Ucraina are datoria de a justifica creșterea sprijinului din partea Occidentului. Țara trebuie să respecte legile vamale și să elimine contrabanda. „Cu toate acestea, datele despre corupția de-a lungul întregii frontiere ucrainene, inclusiv pe segmentul estic, provoacă îngrijorare», a scris congresmanul.

Poziția geografică a Ucrainei  situată la răscrucea căilor comerciale către Europa de Vest  a transformat această țară într-un centru  de transbordare a heroinei afgane și cocainei americane,  spune Rooney. „În plus, Odesa a fost în trecut un centru de transportare a  contrabandei cu arme.  Conflictul din Estul Ucrainei a extins oportunitățile pieței negre pentru comerțul cu arme ilicite», a scris congresmanul.

În plus, Ucraina intensifică legăturile comerciale cu companiile aeriene iraniene, cum ar fi „Mahan Air”, care sunt supuse sancțiunilor occidentale pentru contrabanda cu arme ilegale în Iran.

Rooney citează rezultatele unui sondaj realizat în 2017, care a arătat că corupția este cea mai importantă problemă politică pentru ucraineni, care depășește chiar și conflictul cu Rusia. Mai mult de 80% dintre respondenți condamnă sistemul judiciar corupt.

Fostul președinte Viktor Ianukovyci a construit un conac luxos în 2011 pe contul fondurilor publice și a transferat aproximativ 70 miliarde de dolari din sistemul financiar al Ucrainei în conturi offshore, iar  37 miliarde de dolari  provenite din  împrumuturi, au dispărut, scrie congresmanul.

„Actualul Președinte Petro Poroșenko și guvernul său au demonstrat, de asemenea, tendințe corupționiste, intervenind în activitatea Biroului Național Anticorupție, care a fost creat doar pentru a contribui la eradicarea corupției», spune politicianul american. Sprijinul occidental acordat  Guvernului ucrainean ar trebui direcționat la implementarea reformelor interne în Ucraina, ceea ce va duce la democratizare și eradicarea corupției, conchide Rooney.

Добавить комментарий