Preşedinta Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor din României, deputata UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România) Biro Rozalia, a declarat joi că trebuie permanentizat dialogul cu Ucraina pentru a modifica articolul din legea educaţiei care restrânge dreptul minorităţilor naţionale de a învăţa în limba maternă, transmite Agerpres.
„Poziţia noastră şi a mea, ca preşedinte al comisiei, este că trebuie permanentizat dialogul prin care noi, ca şi stat, utilizăm toate mijloacele legale posibile pentru a determina Ucraina la modificarea articolului 7. În aşa fel încât să se revină la forma iniţială, aşa cum menţionează şi legea privind bazele politicii de stat lingvistice, unde se garantează dreptul la educaţie în limba maternă — cu obligaţia de a învăţa şi limba de stat, evident — la toate nivelurile: nivel preşcolar, primar, gimnazial, liceal, postliceal şi universitar. Aşa a fost şi la acest lucru dorim să se revină», a declarat, în conferinţă de presă, Biro Rozalia.
Deputata a precizat că a avut recent o întâlnire cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, în cadrul căreia i s-a confirmat faptul că în Parlamentul Ucrainei se discută un set de proiecte de legi care se referă la consolidarea identităţii naţionale ucrainene: un proiect de lege pentru utilizarea limbii de stat, un altul pentru modificarea organizării Bisericilor şi cultelor şi un proiect pentru modificarea legii cetăţeniei.
„Toate acestea, în opinia mea, vor limita şi mai mult drepturile minorităţilor naţionale, garantarea păstrării identităţii, dreptul de a învăţa în limba maternă etc. Nu este suficientă încheierea unui protocol de colaborare în domeniul învăţământului dacă nu schimbăm legea», a subliniat Biro.
Deputata a explicat că este vorba despre un protocol al comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene pentru protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, iniţiat recent, la Kiev, pentru colaborare bilaterală în domeniul educaţiei. Protocolul se află în prezent în faza de negociere şi se referă, în principal, la perfecţionarea profesorilor care predau limba ucraineană în România şi cei care predau limba română în Ucraina. Acest protocol, în opinia deputatei, «nu va schimba nimic pentru ieşirea din impas».