Intervenție chirurgicală realizată de o echipă de medici ucraineni și germani, la Cernăuți

medic..

Medicii străini au rămas uimiți de condițiile precare și lipsa de echipamentelor medicale din spitalele ucrainene. Chirurgul german, Grigori Lapșin are rădăcini ucrainene. El s-a născut în regiunea Jytomyr. În ultimii ani el lucrează la o clinică din orașul german Lübeck. Lapșin recunoaște că realitățile din sistemul medical ucrainean diferă foarte mult de cele din străinătate.

„În pofida lipsei dotărilor necesare, pacienții sunt operați și tratați. Este o practică incorectă în Ucraina, când toate cheltuielile sunt puse pe umărul pacientului. Nu ar trebui să fie așa. Pacientul trebuie să vină la medic și el trebuie tratat. Pacienții ucraineni vin la medic când boala se află într-un stadiu avansat și este dificil de a-i ajuta. În Germania, oamenii trec examene profilactice. La cele mai mici simptome merg la medicul de familie, care organizează un diagnostic suplimentar complet gratuit pentru pacienți. Astfel, este posibil să se diagnosticheze și să se vindece în timp util”, spune medicul Lapșin.

Pe masa de operație s-a aflat un pacient cu obstrucție intestinală, cauzată de o tumoare malignă a intestinului. Operația a durat aproape două ore. Medicii spun că au făcut tot posibilul pentru restabilirea funcţiilor vitale ale organismului pacientului.

„Împreună cu colegii noștri din Germania, am operat pacientul. Sperăm că vom continua cooperarea și schimbul de experiență între Clinica Universitară Lubeck și Dispensarul Oncologic de la Cernăuți. În acest fel, preluăm experiența europeană în ceea ce privește tactica tratamentului chirurgical, gestionarea postoperatorie a pacienților, utilizarea de materiale moderne pentru sutură”, spune Oleg Cionyi, medic oncolog la Dispensarul Oncologic din Cernăuți.

Foto: Agenția ACC

medic. medic ...

Lasă un răspuns