Momente de înaltă trăire spirituală

72552_original

72552_originalFestivalul Malăncii, care va avea loc la Cernăuţi la 15 ianuarie, va culmina spectacolul feeric popular al sărbătorilor de iarnă. Deşi Crăiasa Albă a cam întârziat cu decorul adevărat, însă „actorii” s-au străduit ca niciodată, dând suflu nou tradiţiei milenare. Nu se ştie dacă au ajuns colindul, cântecul de stea şi urătura în fiecare casă, fiindcă în unele localităţi din regiune copiii, aceşti „vestitori” ai Naşterii Domnului şi sosirii Anului Nou, pot fi număraţi pe degete, însă pentru un public mai numeros jocul lor a fost la înălţime. În localităţile mai mari şi-n centrele raionale a fost demonstrat întregul repertoriu al folclorului de iarnă, cu participarea şi celor mici, şi celor mari, precum şi întreaga „garderobă” specifică pentru asemenea sărbători de neuitat.
Ca de obicei, marele spectacol al „iernii creştine” l-au început colindătorii din raionul Herţa, căci acolo praznicile bisericeşti sunt marcate pe stil nou. Iar de Sfântul Vasile (stil nou) în centrul atenţiei a fost iarăşi satul Horbova. Aici s-a păstrat cel mai bine Jocul Cailor, însoţit de strigături, dansuri şi cântece româneşti. Iar spre seară toţi cei implicaţi în Jocul Cailor s-au adunat în centrul satului, încingând o horă românească. Jocul a durat câteva ore în şir. DSC_0058Horbovenii şi de data aceasta şi-au demonstrat ingeniozitatea în privinţa măştilor şi subiectelor Malăncii, atenţionând că au intenţii mari la Festivalul Malăncii din Cernăuţi, unde nu o dată s-au bucurat de succes.
De neuitat a fost Crăciunul în localităţile nouăsuliţene Boian şi Marşinţi, ca apoi păstrătorii de datini de aici să încununeze frumuseţile festivalului raional al colindelor, desfăşurat pentru a treia oară la Noua Suliţă.
Iar în localitatea Voloca, unul dintre cele mai bogate sate din regiune – şi material, şi spiritual, festivalul colindelor a ajuns la cea de a cincea ediţie. Spre deosebire de caracterul spectaculos al festivalurilor din localităţile enumerate mai sus, la Voloca s-a pus accentul pe participarea corurilor bisericeşti din raion şi a Corului popular “Dragoş Vodă” al Societăţii pentru Cultura Românească “M. Emi­nescu”, evidenţiindu-se componenta sacrală creştină a colindelor.
Volocenii i-au avut ca oaspeţi pe elevii de la Liceul “Ion Nistor” din Vilcovu de Sus, judeţul Suceava, care au venit cu o urare şi cu un cuvânt de prietenie. De altfel, ei au fost oaspeţi dragi şi la Crasna, localitate unde se organizează cea mai interesantă Malancă românească din regiune.
Tradiţionala Malancă de la Crasna este planificată pentru ziua de 14 ianuarie. La fel de interesante promit să fie şi Malăncile din Ceahor şi din Vaşcăuţi – concurenţi serioşi ai crăsnenilor la Malanca-Fest din Cernăuţi.
La iniţiativa directorului Gim­naziului din Crasna, dl Ştefan Mi­tric, deputat în Consiliul Regional, la această instituţie de învăţământ a fost organizat un program de colinde şi urături, susţinut în comun de elevii crăsneni şi de vârstenii lor de dincolo de graniţă, la o distanţă doar de 10 kilometri. Pentru colind, această perlă a patrimoniului spiritual românesc, nu este o depărtare şi nici un obstacol.77769_original

Dar iată, colega domnului Ştefan Mitric, doamna Eugenia Facaş, de la Şcoala nr.13 din Cernăuţi, împreună cu colectivul pedagogic au colindat pe la DSC_0136gospodarii din suburbia Horecea a Cernăuţiului întru păstrarea tradiţiilor şi adunarea mijloacelor băneşti pentru necesităţile şcolii. Or, menţinerea şcolii româneşti de aici e la fel de importantă ca şi păstrarea zestrei spirituale a neamului. Doamna Eugenia Facaş ne-a spus că “ceata lor de colindători” a adunat 10 mii de grivne, care au şi fost folosite la înlocuirea a două uşi de la intrarea în şcoală şi ne-a rugat prin intermediul ziarului “Libertatea Cuvântului” să le mulţumim locuitorilor Horecei pentru acest gest frumos al lor.
Vasile Carlaşciuc

Добавить комментарий