La Dimca va fi sădită o livadă de meri în cinstea Olgăi Kobyleanska

olga-kobylianska-unde-tot-eram-in-zona_e26aed4670e137

La 27 aprilie se vor împlini 155 de ani de la nașterea vestitei scriitoare ucrainene, Olga Kobyleanska. Ea a văzut lumina zilei în localitatea Gura Humorului din România, unde este înălțat bustul scriitoarei.

Dar o bună parte din viață ea a locuit la Cernăuți, precum și în satul Dimca, din apropierea Hlibocii. Cu 45 de ani în urmă, casa din Dimca, unde a locuit Olga Kobyleanska, a fost transformată în muzeu. Cu prilejul acestor două jubilee, la Dimca va fi organizată o acțiune de amploare. Programul ei prevede performanța de artă „Floarea spirituală măreață a Bucovinei”, depunerea de flori la monumentul scriitoarei. Iar laureații premiilor literare regional și raional „Olga Kobyleanska” vor sădi o livadă de meri la Dimca.

În casa de la Dimca scriitoarea a trăit la hotarul dintre secolele al XIX-lea și al XXlea. Inspirată și copleșită de evenimentele tragice care au avut loc în acest sat – fratricid pentru pământ – Olga Kobyleanska a scris opera sa de căpătâi – povestirea „Pământul”. În limba română povestirea „Pământul” de Olga Kobyleanska a fost tradusă de Vasile Levițchi, și el originar de prin părțile Hlibocii.

Добавить комментарий