32 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobyl

A radiation sign is seen, with a sarcophagus covering the damaged fourth reactor at the Chernobyl nuclear power plant in the background, April 4, 2011. Belarus, Ukraine and Russia will mark the 25th anniversary of the nuclear reactor explosion in Chernobyl, the place where the world's worst civil nuclear accident took place, on April 26. Engineers are still struggling to regain control of damaged reactors at the Fuskushima plant after last month's earthquake and tsunami, in the worst nuclear crisis since Chernobyl in 1986, with the government urging the operator of the plant to act faster to stop radiation spreading.   REUTERS/Gleb Garanich  (UKRAINE - Tags: ANNIVERSARY DISASTER ENERGY ENVIRONMENT) - RTR2KTBP

Astăzi, se împlinesc 32 de ani de la accidentul de la Centrala Nucleară de la Cernobyl. Tragedia a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora 01:23, zona fiind contaminată cu substanțe radioactive și fiind înregistrate zeci de mii de victime.

Două explozii au avut loc la Centrala Nucleară de la Cernobyl, în urma unui test de siguranță. După accidentul de la Cernobyl, din zonele afectate au fost evacuate 116.000 de persoane, iar alte 230.000 au fost strămutate din zona infectată. Accidentul s-a soldat cu 167.653 de morţi, dintre care 2.929 au fost lichidatori care încercau să stingă incendiul şi să reducă impactul exploziei. În prezent, teritoriul din jurul centralei nucleare din regiunile Kiev și Jitomir este considerat o zonă de excludere.

Majoritatea victimelor încă suferă de boli grave din cauza substanțelor radioactive emanate atunci.

Raportul Forului Cernobyl din anul 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a atribuit 56 de decese directe (47 de lucrători și nouă copii cu cancer tiroidian) și a estimat că mai mult de nouă mii de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer. Raportul a citat patru mii de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticați în 2002.

Lasă un răspuns