Cernăuţi în imagini

01

01Societatea pentru Cultura Austro-Germană din Cernăuţi întreţine relaţii foarte bune cu Societatea Nemţilor din Reşiţa (România). Cronica acestor relaţii este oglindită în revista „Echo der Vortragsreihe”. În unul din ultimele numere ale ei din anul trecut este inserat un material despre expoziţia „Cernăuţii în imagini”, pe care îl prezentăm în expunere şi cititorilor „Libertăţii Cuvântului”.

Vernisajul expoziţiei de fotografie „Cernăuţii în imagini” cu lucrări semnate de Paul Pit­vo­rak şi Vasyl Dugan, membri ai Uniu­­nii Culturale Austriaco-Ger­mane din regiunea Cer­nău­ţi, Ucraina, de la librăria reşiţeană „Semn de Carte”, s-a bucurat de un mare succes.
Cuprinsă în „Decada Culturii Germane din Banatul Montan”, expoziţia ucrainenilor de etnie germană aduce în faţa privitorului: Primăria, Gara, Univer­sitatea de Medicină Bucovina, Universitatea „Iuri Fedkovyci”, Bisericile (ortodoxă, catolică, armeană), Teatrul „Olga Koby­leanska”, Statuia lui Mihai Emi­nescu, plăcile comemorative de pe şcoala unde a studiat Mihai Eminescu între 1860-1863 şi de pe clădirea unde a concertat Ciprian Po­rum­bescu, statuia lui Franz Joseph – împărat al Bu­covinei 1848-1916, Clădirea Ca­sei Române, oa­meni în costume populare, surprinse de cei doi autori.
Plăcut impresionat, am stabilit ca pentru Decada din anul acesta să-i rugăm pe prietenii din Cernăuţi să vină şi cu o ex­poziţie de fotografie prin care să ne demonstreze cât este de frumos oraşul şi că merită să fie vizitat. Este un oraş la fel de frumos cum poţi găsi oraşe în Austria, Cehia, Slovacia. Este un oraş „Mittel-Europa” cum ne place nouă să spunem, un oraş ca orice oraş al Europei Cen­trale, a afirmat, printre altele, Erwin Josef Ţigla, preşedinte al Forumului Democratic al Ger­manilor din judeţul Caraş-Se­verin şi al Asociaţiei Germa­ne de Cultură şi Educaţie a Adul­ţilor Reşiţa.
Din partea oaspeţilor – în limba germană – Olexandra Vanchevici, studentă a Univer­sității Naționale ”Iu. Fedko­vy­ci” din Cernăuți a făcut o prezentare succintă a fiecărei fotografii; Vasyl Dugan, în limba română, a vorbit despre cei 607 ani de atestare documentară a Cer­năuţiului, despre istoria, economia şi cultura Cernău­ţiului, despre şcoala românească de acolo, despre prietenia cu Erwin Josef Ţigla şi românii de etnie germană de aici, despre cursurile de limba germană organizate marţea şi duminica, pe grupe de vârstă, la sediul Uniunii Culturale Aus­triaco-Ger­mane din regiunea Cer­năuţi.
În încheierea evenimentului, o altă membră a delegaţiei din Ucraina a vorbit despre obiceiurile româneşti de Crăciun din Cernăuţi şi satele din împrejurimi, bucuria întâlnirilor între prieteni, aducând salutul şi transmiţând dorinţa de continuare a relaţiilor de prietenie între românii şi germanii din Ucraina cu cei din România.

Добавить комментарий