Faptul că peştele trebuie să fie prezent în dieta noastră este bine cunoscut încă din copilărie. Anume în această perioadă, o persoană are nevoie de nutriţie adecvată şi de o cantitate mare de proteine, vitamine şi minerale. Şi tocmai peştele conţine multe substanţe nutritive necesare pentru creştere şi dezvoltare. Fără consumarea peştelui de două ori pe săptămână, chiar şi unui adult îi este dificil să-şi menţină sănătatea.
Gustos și hrănitor, peștele are numeroase beneficii atât pentru sănătatea organismului, cât şi pentru siluetă. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care ar trebui să incluzi peştele în meniu.
Peştele este recunoscut pentru proprietăţile sale nutritive şi tocmai de aceea, specialiştii recomandă un consum regulat al acestui aliment măcar o dată la câteva zile. Principalul avantaj al cărnii de peşte îl reprezintă grăsimile sănătoase din seria acizilor graşi esenţiali Omega 3, care ajută în lupta contra obezităţii, cresc energia fizică şi măresc tonusul psihic. Speciile care conţin cei mai mulţi acizi Omega 3 sunt: macroul, heringul, sardinele, codul, tonul şi somonul. Pentru a nu-şi pierde din proprietăţi, este bine să fie preparat fiert sau marinat.
De asemenea, peştele este recomandat şi în curele de slăbire, deoarece are o cantitate mult mai mică de lipide, comparativ cu alte tipuri de carne.
Există mai mult de două sute de specii de peşte care se consumă. În plus, carnea de peşte este foarte bogată în vitaminele B6, B12, care luptă contra anemiei, vitamina D, esenţială pentru asimilarea calciului, şi vitamina A, benefică pentru ochi şi piele.
Cel mai bine este să fie consumat de cel puţin două ori pe săptămână, fiind recomandat peştele gras, oceanic. Sardinele se pot consuma fără rezerve, deoarece acestea au cel mai scăzut conţinut de mercur.
Valori nutriţionale pentru cantitatea de 100 g: cod – 87 kcal, calcan – 91 kcal, crap – 104 kcal, hering – 167 kcal, macrou – 200 kcal, păstrăv – 116 kcal, șalău – 83 kcal, somn – 280 kcal, somon – 213 kcal, scrumbie – 299 kcal, stavrid – 115 kcal, ton file – 167 kcal, crap în sos de tomate – 125 kcal, cod în sos de tomate – 85 kcal, hering în sos de tomate – 170 kcal, macrou în sos de tomate – 164 kcal, stavrid în sos de tomate – 125 kcal, file de macrou în ulei – 259 kcal, hering în ulei – 325 kcal, file de sardină în ulei – 280 kcal, ton în ulei – 300 kcal, ton în apă – 107 kcal.
În continuare vă propunem câteva reţete de bucate gustoase preparate din peşte.
Păstrăv cu cimbru şi rozmarin
Păstrăvul este un peşte slab, de aceea folosiţi la preparare puţin unt care îi va da savoare.
Ingrediente: 2 păstrăvi (600 g), 2 linguri ulei de măsline, 2 linguriţe unt, 2 linguri sos cu busuioc, 2 crenguţe cimbru, 2 crenguţe rozmarin, 1 lămâie, 1 linguriţă fulgi usturoi, 1/2 linguriţă cimbru mărunţit, sare, piper, roşii cherry, ardei iute.
Mod de preparare. Păstrăvii curăţaţi se încrestează cu vârful cuţitului. Se condimentează cu sare şi piper. Se presară cu cimbru mărunţit şi fulgi de usturoi. Se ung cu zeamă de lămâie şi ulei de măsline. În interiorul fiecărui păstrăv se pune câte o crenguţă de cimbru, una de rozmarin şi unt (cât o nucă). Păstrăvii se dau la rece minimum pentru o oră. Înainte de preparare se ung deasupra cu sos de roşii (să le dea culoare).
Preparaţi păstrăvul la grătar sau în tigaie după preferinţă. Serviţi păstrăvul cu lămâie, ardei iute şi frunze de salată.
Când serviţi păstrăvul, îl desfaceţi din interior şi trageţi uşor de coadă către cap. Oasele cu tot cu şira spinării vor ieşi uşor.
Serviţi pe lângă păstrăv un vin alb demi-sec sau un pahar de şampanie.
Somon glazurat dulce-picant
Ingrediente: 2 bucăţi somon, 5 linguri sos dulce de chili, sare, orez, ceapă verde.
Mod de preparare. Se presară bucăţile de somon cu sare şi se ung cu 4 linguri de sos dulce de chili. Se lasă la marinat câteva ore sau peste noapte. Se gătesc la 180 grade timp de 8 minute, întorcându-le o singură dată. Se ung cu restul de sos de chili şi se mai lasă 5 minute sau până încep să se caramelizeze. Se servesc cu orez fiert şi ceapă verde.
Plachie de crap
Plachia este una dintre cele mai simple şi delicioase reţete din peşte.
Ingrediente: 1,3 kg bucăţi de crap, 3 cepe mari, 3 căţei de usturoi, un ardei gras roşu, o cutie de roşii în bulion (400g), 200 ml vin alb, 4-5 linguri de ulei, sare, piper, o frunză de dafin, pătrunjel verde, ulei pentru prăjit peştele.
Mod de preparare. Peştele curăţat, spălat şi zvântat îl tăiem în bucăţi potrivite. Îl presărăm cu sare pe interior şi exterior şi îl lăsăm aşa cel puţin 30 de minute, după care îl vom prăji uşor, să fie gata pe jumătate.
Separat în alt vas înfierbântăm 5 linguri de ulei şi adăugăm ceapa tăiată felii. Lăsăm să se înmoaie, apoi adăugăm ardeiul tăiat la fel. După 2-3 minute adăugăm roşiile în bulion, frunza de dafin şi condimentăm cu sare şi piper. Lăsăm să fiarbă câteva minute, după care vom adăuga usturoiul pisat şi vinul. După ce dă câteva clocote, turnăm sosul obţinut într-o tavă şi aşezăm bucăţile de peşte deasupra. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru aproximativ 40 minute. Din când în când stropim peştele cu sosul din tavă. La sfârşit adăugăm pătrunjel tocat. Poftă bună!