18% dintre elevii din regiune suferă de hipertensiune

114de4df4eea392fd30c34d5dfed7788

114de4df4eea392fd30c34d5dfed7788Hipertensiunea este boala de care suferă 18 la sută dintre elevii şcolilor din regiune, iar 13 la sută – de obezitate. Acestea sunt rezultatele unui studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Medicină din Cernăuţi. Dacă comparăm rezultatele din Kiev, Ternopil şi Zaporijjie, reiese că cei mai mulţi copii hipertensivi sunt la Cernăuţi. În total a fost investigată sănătatea a 800 de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani.

”Am constatat că foarte mulţi copii suferă de hipertensiune şi obezitate. În special, am identificat la o elevă din clasa a şaptea din mediul rural că avea o tensiune de 200/140. Nici fata, dar nici elevii nu ştiau despre acest lucru. De regulă, copiii obezi, sau cei cu insuficienţă renală suferă cel mai mult de această boală. De asemenea, s-a constatat că fiecare al 10-lea elev suferă de aritmie cardiacă”, menţionează prof. univ. dr., Iuri Necytailo, şeful Catedrei de Pediatrie, Neonatologie şi Medicină Perinatală. Cei mai mulţi copii hipertensivi au fost diagnosticaţi în oraşul Cernăuţi. Medicii explică că aici un rol important îl are stilul de viaţă. În fond, acolo unde există mai multe terenuri de joacă, cluburi sportive, rata îmbolnăvirilor este mai mică. La elevii care petrec mai mult timp în faţa calculatoarelor, tabletelor sau televizoarelor riscul îmbolnăvirilor este cu mult mai mare. Astfel, medicii atenţionează că copiii care au tensiunea arterială ridicată sunt de patru ori mai predispuşi să aibă dificultăţi de învăţare. Specialiştii mai atrag atenţia că hipertensiunea la copii creşte riscul apariţiei bolilor de inimă şi afectează dezvoltarea mentală.
Hipertensiunea arterială la copii rămâne de multe ori nediagnosticată, nu doar din cauza faptului că simptomele sunt puse pe seama altor afecţiuni, dar şi din cauză că valorile tensiunii arteriale se modifică în funcţie de vârstă. Pentru a se stabili clar cauzele hipertensiunii arteriale la copil, este nevoie în primul rând de o analiză a factorilor de risc din familie: diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli renale sau obezitate, spun medicii.
Nu întâmplător, hipertensiunea arterială poate fi asemuită cu un „ucigaş tăcut“, întrucât, o lungă perioadă de timp nu prezintă nici un simptom exterior detectabil, nu provoacă dureri cu localizare bine definită, chiar dacă acţionează în tăcere, vreme de mulţi ani. Statisticele medicale arată că hipertensiunea arterială se plasează pe primul loc pe lista cauzelor de deces pe plan mondial, fiind cea mai răspândită boală a omenirii, care ucide circa 20% din populaţia adultă. Se consideră că această boală şi complicaţiile sale fac mai multe victime decât cancerul şi accidentele de circulaţie, luate la un loc.

Добавить комментарий