Apicultura este o îndeletnicire veche, practicată în Ucraina de circa 400 mii de persoane. La ora actuală posibilitățile ramurii nu sunt folosite pe deplin, deci există posibilități și perspective. Și este vorba nu numai de mierea obținută. Toate produsele apiculturii sunt de mare importanță și se folosesc în scopuri curative. La ora actuală, de exemplu, apicultorii ucraineni realizează numai 3 tone de lăptișor de matcă, un produs de excepție, pe când cei din China – 100 tone. Situația e mai bună în ceea ce privește exportul de miere. Este posibil ca în anul curent Ucraina s-o întreacă pe Argentina la acest capitol și să dețină locul doi în lume. Apicultorii contemporani au grijă nu numai de rentabilitatea prisăcilor lor, cei mai îndrăzneți se preocupă și de apiterapie, adică de tratarea diferitor boli cu produse apicole. În regiunea Cernăuți recent a fost deschis primul centru de apiterapie. Este un vis mai vechi al apicultorului din satul Mihailivka, raionul Hliboca, dl Myhailo Balovseak. Bani pentru realizarea acestui proiect – 100 mii grivne – prisăcarul bucovinean a primit de la Agenția pentru Dezvoltare din Austria și de la Programul pentru Dezvoltare ONU. El dispune și de una dintre cele mai mari prisăci – pentru 250 familii de albine.
Dl Myhailo Balovseak afirmă că în regiune sunt că- suțe, dotate cu cușete cu albine, dar un complex la el nu există.
– Demult doream să construiesc asemenea căsuțe, dar nu-mi ajungea timp, recunoaște interlocutorul. Ideea mi-a venit în anul 2012, când am fost la Lviv, la congresul apicultorilor din Ucraina. În drum spre casă mi-au atras atenția cușetele din vagon – cu o lățime de 60 cm și cu o lungime de 2 m. Luându-le ca model, am meșterit trei cușete la prisaca mea. Au deja șase ani.
Aceste trei cușete au fost primul pas pe calea creării complexului de apiterapie. Cele 100 mii grivne, primite în cadrul programului de susținere, nu mi-au ajuns.
Numai pentru familiile de albine am plătit 50 mii grivne. Așa că am cheltuit și mulți bani de-ai mei, constată apicultorul Myhailo Balovseak.
Complexul „Mivira” prezintă două căsuțe și trei piramide cu 10 cușete cu albini. Pe ele se culcă oamenii și se află în această poziție trei ore și mai mult.
– Apiterapia îmbunătățește starea generală a organismului. După trei ore de somn pe cușetele cu albini, te trezești parcă alt om, afirmă domnul Myhailo.
O astfel de procedură costă 30 grivne pentru o oră. Pentru o noapte petrecută pe cușetele cu albini clientul plătește 200 grivne. Sunt prețuri asemănătoare ca și la alte centre de apiterapie.
Myhailo Balovseak este un apicultor cu o experiență de un sfert de veac. Pe lângă faptul că îngrijește de 250 familii de albine și a pus la cale funcționarea Centrului de apiterapie, mai are și un atelier, unde confecționează toate cele necesare pentru prisacă. La el vin să cumpere pachete apicole prisăcari din întreaga țară. Cred că-i va aduce popularitate și Complexul de apiterapie „Mivira”.
Gheorghe SEMENIUC,
or. Hliboca