Convorbire telefonică Poroşenko — Putin

telefon

Președintele Ucrainei, Petro Poroşenko, în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele rus ,Vladimir Putin, a cerut eliberarea tuturor deținuților politici ucraineni, anunţă serviciul de presă al Administrației Prezidențiale.

„Șeful statului ucrainean a cerut eliberarea ostaticilor ucraineni deținuţi în închisorile ruseşti și cele de pe  teritoriile ocupate.  De asemenea, preşedintele  a subliniat importanța  facilitării accesului Ombudsman-ului pentru drepturile omului Liudmila Denisova la Oleg Senţov şi  alţi deţinuţi ucraineni».

«Președintele a subliniat importanța intensificării muncii în formatul Normandia pentru a  coordona concepţia  deslocării  unei misiuni internaționale de menținere a păcii a ONU pe teritoriile ocupate din  Donbas,  ca un instrument important al implementării Acordurilor de la Minsk», se spune în cumunicatul  Administrației Prezidențiale.

Reamintim că  regizorul ucrainean Oleg Senţov a fost condamnat în 2015  la 20 de ani de închisoare de către Tribunalul din Rostov-pe-Don, , fiind acuzat de terorism. Oleg Sențov s-a opus anexării Crimeii de către Rusia, motiv pentru care a fost judecat pentru terorism. Senţov, 43 de ani, a fost arestat, în mai 2014, în timpul unui protest faţă de anexarea Crimeii de către Rusia. El a fost acuzat de coordonarea unui grup de activişti afiliaţi mişcării paramilitare ucrainene Pravîi Sektor, care ar avea misiunea să atace organizaţii proruse din Peninsula Crimeea, potrivit acuzaţiilor Moscovei.

Reamintim că Parlamentul European a sprijinit rezoluția privind eliberarea imediată a lui Oleg Senţov și a altor prizonieri politici ucraineni,  aflaţi în detenţie în închisorile din Rusia.

Добавить комментарий