Să fie pace-n lume, pace pe pământ!

pe pamant Mihoreni2

pe pamant Mihoreni2La 21 septembrie, întreagă lume a sărbătorit Ziua Internaţională a Păcii. Această zi a fost înfiinţată pentru a promova pacea în lume şi în casele noastre, pentru a pune capăt violenţei din comunităţile în care trăim. Pentru prima oară a fost sărbătorită Ziua Internaţională a Păcii în anul 1981. Din anul 2005, Ziua Internaţională a Păcii capătă o nouă însemnătate – devine o zi în care încetează conflictele armate, focurile şi violenţa timp de 24 de ore.

În fiecare an de Ziua Internaţională a Păcii, la orele 12.00 se anunţă un minut de reculegere prin răsunarea Clopotului Păcii. Acest clopot este turnat din monede donate de copiii de pe toate continentele.

Diverse activităţi, cu prilejul Zilei Internaţionale a Păcii, au fost organizate luni, 22 septembrie la Şcoala de cultură generală din satul Mihoreni, raionul Herţa.

Matineul cu genericul “Să fie pace-n lume, pace pe pământ!” a adunat în sala de fetivităţi a şcolii toţi elevii şi profesorii. Sărbătoarea a început cu un minut de reculegere pentru comemorarea Eroilor Ucrainei şi cu ”Rugăciunea pentru Pace” în interpretarea elevelor din ansamblul ”Perla”, din care fac parte Adriana Lupu, Irina Cobelea, Serafima Tuliuliuc, Beatrisa Şodrânga. Elevii clasei a 7-a au recitat poezii despre pace, aducând mesajul Îngerului Păcii, şi au informat spectatorii despre însemnătatea Zilei Internaţionale a Păcii. Ne-au îndemnat să păstrăm şi să promovăm toleranţa, dreptatea şi drepturile omului, să milităm pentru armonie şi pace între state şi popoare. Emoţionant a fost momentul când eleva clasei a 5-a, Roxana Dzinevscaia, a citit Scrisoarea adresată ostaşilor noştri ce luptă în Estul ţării.

De mare succes în faţa publicului s-a bucurat elevul clasei a 8-a — Mihail Rapta, recitand propria poezie ”Pace vrem, dar nu război!”.

Culminant a fost momentul când toţi copiii au interpretat cunoscutul cântec „Fie pace întruna”, iar în final, din mânuţele lor au zburat hulubaşii păcii.

Cu mult interes au participat elevii şcolii noastre la concursul de desene “Pacea în ochii copiilor”. S-au evidenţiat elevii: Marin Lupu şi Maria Pintilei din clasa a 5-a, Daniela Scripa, Mihail Postevca, Vasile Foloşnea, Tatiana Dumitru din clasa a 6-a şi Agnia Dumitru din clasa a 10-a “B”.

Nu există pace în lume, dacă nu există pace în inima ta şi a mea. Pacea interioară este primul pas către pacea mondială. Hrăneşte-ţi inima cu pace! Aceasta înseamnă să trăieşti în pace cu tine însuţi. Dacă inima este plină de neîncredere şi egoism, omul nu găseşte niciodată căi către pace. Pacea începe acolo unde se termină ura şi lăcomia. Lumea nu poate fi schimbată cu violenţă, ci numai cu inima.

Hrăneşte-ţi inima cu pace! Aceasta înseamnă să respiri în linişte, înseamnă să primeşti cu respect tot ce este slab şi vulnerabil, să fii atent la tot ceea ce te face fericit.

Avem nevoie să sărbătorim Pacea din interiorul nostru. Pacea înseamnă, mai întâi de toate, dragoste, iubirea care nu doare, nu face victime, nu ucide. Deci, să lăsăm să răsune Clopotul Păcii în inimile noastre în fiecare secundă de acum înainte…

Fie ca Pacea să dăinuie pururea pe Pamânt!

Adriana LUPU,
elevă în clasa a 10-a A,

Şcoala de cultură generală Mihoreni,
raionul Herţa

Pace vrem,

dar nu război!

Dacă-i linişte în ţară,

Noi umblăm cu toţi la şcoală,

Ne jucăm, ne-nveselim,

De lecţii ne pregătim.

 

Doamne, de n-ar fi război…

Ocroteşte-ne pe noi

De tancuri, grenade şi arme,

De mari nenorociri şi foame.

 

Noi vrem să avem părinţi,

Ca să nu fim oropsiţi,

Să avem milă părintească,

Tata să ne ocrotească.

 

Să nu meargă la război,

Să fie mereu cu noi.

Cu el noi să stăm la masă,

Să fie stăpân în casă.

 

Doamne, tare Te rugăm,

În genunchi ne închinăm,

Fie-ţi milă, doar de noi,

Şi ne scapă de război.

Mihai RÂPTA

Добавить комментарий