Este vorba de vestita Orchestră de muzică populară „Izvorașul” de la Casa de cultură din Costiceni. În urma lipsei de finanțe urmează să fie redus postul de conducător artistic al acestui colectiv popular. Decizia a fost luată de Direcția de cultură din cadrul Administrației Raionale de Stat Noua Suliță. A fost prevenit că va rămânea fără salariu dl Vladimir Șeremet, conducătorul artistic al orchestrei. El a telefonat la redacție ca să-și exprime nemulțumirea:
– În raionul Noua Suliță sunt 9 colective care poartă titlul onorific de „colectiv popular”. Orchestra de muzică populară „Izvorașul” din Costiceni are merite deosebite. La 22 mai anul curent am marcat 70 de ani de la crearea ei. Din 1948 și până în 1985 orchestra a fost condusă de legendarul Toader Captar, iar din 1985 încoace eu mă aflu în acest post. Este un minunat colectiv artistic de amatori, care deseori a reprezentat raionul la diferite concursuri și festivaluri, a evoluat în Moldova, România și în alte părți. Este cartea de vizită a culturii populare românești din ținutul nostru. Părerea mea e că funcționarii din raion, înainte de a lua o astfel de decizie, trebuiau să ia în considerare meritele acestui colectiv. Nu este vorba de persoana mea, căci sunt în vârstă și acest post ar putea să-l ocupe un tânăr specialist și dornic să propage valorile nestemate ale folclorului nostru. Entuziasmul e bine, dar e și mai bine când pentru munca desfășurată primești salariu.
Am fost prevenit la timp că postul meu se reduce din motivul că nu există mijloace financiare. Deci, prima lovitură financiară a primit-o „Izvorașul”. Pentru menținerea acestui post până la finele anului e nevoie de aproximativ 27 mii grivne. Mi s-a spus că jumătate de salariu îmi poate plăti Consiliul sătesc Costiceni. Dar problema nu poate fi rezolvată până nu va fi creată Comunitatea Teritorială Unită – Costiceni, Vancicăuți și Tărăsăuți.
Concomitent este pusă în pericol și Școala de muzică pentru copii din Costiceni, care în 2019 va împlini 40 de ani. Este una dintre cele mai bune școli de muzică sătești din raion și regiune. Pentru ca ea să existe, odată cu crearea Comunității Teritoriale Unite, urmează să fie deschise filiale la Vancicăuți și Tărăsăuți, ceea ce înseamnă cheltuieli financiare suplimentare.
Părerea mea e că trebuie să fie păstrate și Orchestra „Izvoraș”, și Școala de muzică din Costiceni. Nu trebuie să admitem să sece izvoarele noastre spirituale. Vorbesc nu numai din numele meu, ci și al viitorului conducător artistic al „Izvorașului”, în numele tuturor celor care nu sunt nepăsători de valorile noastre spirituale. Aș vrea să aflu și părerea cititorilor dvs.