Ucraina doreşte o cooperare cu China în domeniul militar

China and the nations of the world. A series of images with an Chinese flag

Secretarul general adjunct al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleh Hladkovsky, a participat la o recepție în China la cea de-a 91-a aniversare a înființării Armatei de Eliberare a Poporului (PLA).

 «Hladkovsky notează că o cooperare militară și tehnică cu China este o prioritate pentru Ucraina, iar potențialul științific și tehnic semnificativ al ambelor țări ne permite să vorbim despre extinderea domeniilor de cooperare», a raportat serviciul de presă al Consiliului Național de Securitate și Apărare, potrivit Interfax-Ukraina.
Ucraina și China au lansat multe proiecte industriale militare comune de începând de astăzi, a spus Hladkovsky.
O parte importantă a relațiilor chinezo-ucrainene este cooperarea tehnico-militară. China este cel de-al 5-lea exportator militar din lume (6,4 miliarde USD), iar aceasta caută noi pieţe şi tehnologii, în special în țările unde cercetările ştiinţifice fundamentale și cele aplicate nu au finanțare adecvată, se preciza într-o analiză mai cuprinzătoare în anul 2017 pe site-ul newropeans-magazine.org.
Ucraina are un imens potențial militar de producție moștenit de pe vremea Uniunii Sovietice, însă majoritatea întreprinderilor nu dispun de fonduri și necesită o trecere printr-un amplu proces de retehnologizare. După 2014, Ucraina și-a mărit exporturile de echipamente militare către China, ajungând să dețină aproximativ 13% din totalul importurilor militare ale Chinei.

Добавить комментарий