Borșul ucrainean pretinde să fie trecut în lista patrimoniului UNESCO. Dar el poate deveni și o raritate în meniul zilnic al cetățeanului de rând.
La mijloc e creșterea permanentă a prețurilor la legumele din care se gătește un simplu borș ucrainean. Potrivit unor analize economice, prețul la borș în 2018 poate „sălta” cu 30 la sută. Și acest proces se observă în decursul ultimilor cinci ani.
Pe timp de vară legumele sunt mai ieftine, dar, începând din luna septembrie și până în decembrie, ele vor crește în preț cu 10 la sută. Prețul la unele legume – morcov și sfeclă roșie – se va majora cu 150-180 la sută. De asemenea, vor fi mai scumpe și cartoful, roșiile – cu 10-15 la sută.
Dacă în noiembrie 2017 borșul ucrainean costa 81 grivne, peste șase luni prețul lui s-a majorat cu 20 grivne.
Indicele borșului este o „inovație” a jurnaliștilor ucraineni și el nu indică starea reală de pe piața alimentară. În primul rând, în diferite regiuni ale Ucrainei la gătirea borșului se folosesc diferite ingrediente. Afară de aceasta, nu peste tot el este atât de popular. Pe săteni nu-i costă atât de mult gătirea borșului decât pe orășeni. Asupra indicelui borșului influențează și factorii de sezon, precum și alți factori care țin de post, de sezonul nunților etc.
Oricum, poftă mare, dacă aveți bani în pungă!
Vasile Carlașciuc